Iz zvočnikov sicer ni donela Zdravljica, toda naslov svetovne prvakinje v smučarskem teku na 10 kilometrov v prosti tehniki je bil vseeno vsaj malce slovenski. Švedinja Charlotte Kalla si ga je namreč pritekla obuta v čevlje znamke Alpina. Zanesljivo. Nasmeh na obrazu je bil razumljiv: potem ko je pred petimi leti na igrah v Vancouvru prvič postala olimpijska prvakinja v isti disciplini, je svojo premoč dokazala še v Falunu. Glede na to, da ima v svoji statistiki zapisane še štiri zmage na tekmah svetovnega pokala, na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah pa skupno kar 12 odličij, je večino mladostniških ciljev gotovo že izpolnila. Pa čeprav šteje vsega 27 let.

Tekme na Švedskem so ji bile vedno blizu. Ne zgolj zato, ker je to njena rodna dežela. »Navijači so v Skandinaviji in še posebno na Švedskem vedno fantastični. Občutek imam, da me resnično podpirajo in držijo pesti zame, saj mi želijo srečo,« pravi dekle, ki ključ do svojega uspeha vidi tudi v dobri telesni pripravi in pravilni prehrani. Ob nešteto urah, prebitih na smučeh, se tako eno uro na dan poti v fitnesu, pri hrani pa prisega »na prave jedi, med katerimi ni dodatkov«. Tako ima pet obrokov na dan.

Na tekaške smuči je prvič stopila, ko je imela vsega sedem let, a tedaj še ni želela postati profesionalka v smučarskem teku, saj je uživala tudi v igranju košarke. Čeprav danes sodi med najboljše na svetu, ostaja skromna in se zaveda, da lahko še vedno napreduje. Za napredek je pripravljena narediti veliko in vložiti toliko energije, kot je je za to potrebno. Njen zaščitni znak je prešerni nasmeh. »Uživam v smučarskem teku in na tekmovanjih v družbi reprezentančnih kolegic. Veliko se pogovarjamo in smejimo, sama pa se sproščam ob branju knjig, deskanju po internetu, poslušanju glasbe in igranju iger,« pravi temnolaska, ki bi v prihodnosti svoje znanje kot trenerka rada prenašala tudi na mlade. »Mladim želim pomagati, da najdejo svojo motivacijo in dosežejo zastavljene cilje.« Njena motivacija in cilj je seveda smučarski tek, biti številka ena na svetu.

Zato ni čudno, da je prepričana, da živi svoje sanje. Toda ni zgolj smučarski tek tisti, pri katerem dosega uspehe. Lahko se namreč pohvali, da ima odlično orientacijo. Še več, pred leti se je v svoji domovini preizkusila na mednarodnem tekmovanju, imenovanem Švedskih pet dni, in zablestela v dveh etapah, ki jih je končala na prvem in drugem mestu.

Smučarski čevlji s slovensko noto ji prinašajo srečo, v švedski reprezentanci pa jih ima obute še sedem njenih kolegic. Zanje se je lani odločila z razlogom. »Z novimi čevlji sem naredila ogromno testnih kilometrov tako na Švedskem kot Norveškem. Že takoj na začetku sem začutila, da so pravi zame. Danes sem prepričana, da je bila to prava odločitev,« še pojasnjuje dekle, ki se nekoč vidi v vlogi mame. Družinskega življenja je navajena, saj ima še dve mlajši sestri, prav tako pa resnega fanta Andersa, s katerim ima skupni domek.

O slovesu ob neverjetnih uspehih seveda še ne razmišlja, višje, hitre in močneje pa jo žene moto: »Počni, kar želiš, in imej rad to, kar počneš!« Zaveda se, da je danes vzornica mnogim, kot najpomembnejše v športnem procesu pa vidi trenerje. »Dobri trenerji igrajo odločilno vlogo v prvih letih športnika. Trener je oseba, s katero se športnik sreča skorajda vsak dan, zato je pomembno, da mu ponuja oporo, ko gre kaj narobe,« je prepričana.