Slovenija, ki ima po uvrstitvah na lestvici ATP eno najmočnejših zasedb v svoji skupini, bo očitno letos le spremljevalec dogajanja v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala. Teniški zvezi Slovenije ni uspelo združiti najboljših igralcev, tako da bo reprezentanca očitno odšla v Bratislavo z eno najslabših zasedb v zgodovini.

Za dvoboj so trenutno prijavljeni Blaž Kavčič (110. na lestvici ATP), ki ima zgolj teoretične možnosti za nastop, saj je bil 13. februarja operiran na desnem stopalu in je šele v teh dneh odložil bergle, Tom Kočevar Dešman (549.), Mike Urbanija (586.) in Grega Žemlja (884.), ki se počasi vrača po dveletnih zdravstvenih težavah.

Razlogi za odpovedi najboljših so različni. Blaž Rola (85.) oziroma njegov zastopnik je zapisal, da Ptujčana ne bo v ekipi, ker bi moral v Bratislavi glede na zasedbo Slovenije trikrat na igrišče. To bi mu vzelo preveč moči za nadaljnje nastope na turnirjih ATP. Hkrati bi bil zaradi dolge poti iz Južne Amerike v Evropo in nazaj preveč utrujen. Ob tem mora loviti točke za lestvico ATP, sicer ne bo neposredno uvrščen na drugi turnir za grand slam, ki je na sporedu konec maja.

Aljaž Bedene (116.) sploh ni bil v igri za nastop, saj kot je povedal kapetan Blaž Trupej, ne misli klicati igralca, ki je javno izrazil željo, da bi zaigral za reprezentanco Velike Britanije. Kar se tiče Janeza Semrajca (284.), pa so razlogi zdravstveni.

"Žal tenis ni reprezentančni oziroma ekipni šport. Vsak dela in misli zase. Upam, da se nam bo Blaž Rola pridružil vsaj v naslednjem krogu," pravi Blaž Trupej in priznava, da bi bila vsaka osvojena točka proti močni zasedbi Slovaške velikanski uspeh.

Slovaško bodo zastopali Martin Kližan (39.), Lukaš Lacko (88.), Norbert Gombos (122.) in Igor Zelenay (150. med dvojicami).

Bolj kot dvoboj v Bratislavi, ki ga bo v Sloveniji prenašala televizija Sportklub, bo zato zanimivo dogajanje v Romuniji, kjer bo gostoval Izrael. Poraženec tega dvoboja bo namreč tekmec Slovenije za obstanek v prvi evroafriški skupini.