Stephena Hawkinga so prejšnji teden v intervjuju vprašali, kaj je po njegovem največja pomanjkljivost oziroma slabost človeštva. »Najraje bi popravil agresijo človeštva,« je po poročanju portala CNET dejal britanski fizik. »Morda je v času pračloveka na tej lastnosti res temeljilo preživetje, saj je tako dobil več hrane, ozemlja ali partnerja za razmnoževanje, danes pa nam zaradi tega grozi uničenje,« je bil jasen.

Stroji, vesoljci in umetna inteligenca

Hawking je prepričan, da bi agresija v povezavi z jedrskimi zmogljivostmi lahko privedla do uničenja civilizacije, prav mogoče pa tudi do uničenja celotnega človeštva. V zadnjih letih je svetovno priznan znanstvenik (v kinematografih lahko spremljamo film o njegovem življenju Teorija vsega) zatrjeval, da grožnjo človeštvu predstavljajo različni stroji, vesoljci in umetna inteligenca.

»Ko bodo ljudje razvili umetno inteligenco, se bo po lastni poti razširila in preoblikovala do nenadzorovanih razsežnosti. Tisti ljudje, ki jih omejuje počasna biološka evolucija, pa s tem ne bodo mogli tekmovati in jih bo treba nadomestiti,« je v preteklosti že opozarjal. O vesoljcih pa je leta 2010 povedal: »Če nas bodo vesoljci kdaj obiskali, bo tako, kot ko je Krištof Kolumb prvič prispel v Ameriko. Kot vemo, se za domorodce to ni najbolje končalo.«

Eden prvih, ki je spoznal ugodnosti (in nevarnosti) interneta

A ironično je, da je ravno ena od teh velikih »groženj« človeštvu njemu pomagala pri boljšem življenju. Hawking je namreč zaradi bolezni gibalnih nevronov privezan na invalidski voziček, govori pa s pomočjo sintetizatorja govora.

Vendarle je dokaj naklonjen ugodnostim, ki jih prinašajo sodobne komunikacijske tehnologije. Bil je eden prvih, ki je začel spoznavati razsežnosti interneta, za katerega pravi, da je prinesel tako nevarnosti kot koristi.