Z novim imenom SMC - Stranka modernega centra želijo po Cerarjevih besedah poudariti, da so sodobna stranka, ki zre v prihodnost in upošteva sodobne tokove razvoja družbe in človeštva. Prav tako ime poudarja, da so sredinsko usmerjena stranka, ki pa skozi sredinsko delovanje upošteva zelo različne vrednote in ideološka izhodišča na vseh ravneh političnega spektra ter jih ustrezno uravnoteža, je pojasnil Cerar.

Kot je spomnil, so že ob ustanovitvi stranke napovedali njeno preimenovanje v prihodnosti, saj je njeno ime služilo predvsem identifikaciji novonastale stranke tik pred lanskimi državnozborskimi volitvami. SMC je sicer na teh volitvah zmagala in osvojila 36 poslanskih mest.

Kongres 7. marca v Sežani bo tako prvi redni kongres stranke, ki je bila ustanovljena 2. junija lani. Sprva so ga načrtovali že nekoliko prej, vendar so ocenili, da je bolje, da stranko dovolj konsolidirajo tako na lokalnem nivoju kot tudi skozi programske odbore, ki se zdaj v njej razvijajo, je danes pojasnil Cerar. Na kongresu jih namreč po njegovih napovedih čakajo tudi druge manjše spremembe statuta, med drugim bodo popolnili organe stranke in vanje imenovali še nekatere nove člane.

Stranka se je na terenu okrepila

Kot je pojasni generalni sekretar stranke Erik Kopač, gredo predvidene spremembe statuta predvsem v smeri njegovega prilagajanja realnemu stanju oziroma organiziranosti stranke na terenu. "Stranka se je v zadnjih sedmih mesecih na terenu dodobra okrepila, konsolidirala in to je treba sedaj prenesti tudi v statut stranke," je dejal.

Drugi del kongresa pa bo po Kopačevih besedah namenjen tudi oceni strankinega dosedanjega delovanja in razpravi o tem, kako bo stranka v prihodnje operacionalizirala svoja programska izhodišča, ki ostajajo nespremenjena.

Eden od temeljnih ciljev stranke je po Cerarjevih besedah tudi to, da se postopno prepoznajo škodljiva neformalna omrežja, ki škodijo našemu razvoju predvsem v gospodarstvu, bančništvu in drugje, ter da se na zakonit način prepreči njihovo negativno delovanje. "To je zagotovo namen te vlade," je poudaril Cerar. Ob tem je dodal, da to ni enostavna naloga in da terja veliko časa, napora in povezanega delovanja različnih institucij, tako vladnih kot tudi drugih, kot so DZ, varuh človekovih pravic in protikorupcijska komisija.

Zavedajo se sodelovanja s civilno družbo

Cerar je spomnil tudi na zavezo stranke glede sodelovanja s civilno družbo, saj se, kot pravi, zavedajo, da so iz nje tudi sami izšli. Po njegovih besedah namreč ravno v civilni družbi nastaja bogastvo idej, znanja in izkušenj, kar da želijo prenašati v politiko. Kot je pojasnil premier, je pri tem koristna povezava med stranko SMC ter civilno družbo in tudi ekonomsko sfero ekonomist Aleksandar Kešeljević, ki je strankin in tudi njegov osebni svetovalec za ekonomska vprašanja. Ob tem Cerar poudarja, da Kešeljević ni član stranke.

Predstavniki SMC v Mariboru so se nedavno odločili, da ne bodo vstopili v mariborsko mestno koalicijo. Na vprašanje glede kadrovskega seznama, ki naj bi bil pogoj za sodelovanje SMC v tej koaliciji, je Kopač odgovoril, da so se za vstop v koalicijo pogajali odgovorno in pregledno in da ni prišlo do nobene oblike izsiljevanja. Seznam je po njegovih besedah nastal na podlagi pobude mariborskega župana Andreja Fištravca.

Na državni ravni pa vladna SMC krmari s koalicijskima partnerjema DeSUS in SD. Kot je dejal Cerar, v SMC razumejo naravo koalicijskega delovanja v politiki. "Zavedamo se, da je treba včasih s koalicijskimi partnerji in tudi širše v politiki dosegati določene kompromise, včasih je treba imeti daljše, tudi napornejše razprave, da se lahko doseže soglasje," je dejal. Ob tem je spomnil na diskusijo o usklajevanju pokojnin z DeSUS v prejšnjem tednu, ko so se po njegovih besedah usklajevala tako dolgo, da so razčistili nesporazume.

Novico o preimenovanju je prek Twitterja sporočil predsednik stranke Miro Cerar.