Občina je prostore na Gregorčičevi začela prazniti danes, so za STA potrdili na občini. Dodali pa so, da tekom dneva še ne bodo končali dela.

Društvo zdaj deluje na Glagoljaški ulici v Kopru, je Brecelj povedal ob robu današnje predstavitve nastopa, ki ga bo imel v Cankarjevem domu v Ljubljani 3. marca. "Prostor na Glagoljaški je osnova, potem pa bomo videli, kako naprej," je dejal. "Niso pomembni zidovi, pač pa nosilci aktivnosti, ljudje," je dodal.

Po njegovem mnenju je zahteva občine, da se izselijo, osebni obračun koprskega župana Borisa Popoviča z njim. Sicer pa bodo zdaj "na odprtem lahko dihali in bodo vsekakor bolj neprijetni in bolj škodljivi za njegov cesarski ugled, kot bi bili zaprti v prejšnjem prostoru", je napovedal Brecelj.

Ključe vrnil, ker se mu ni dalo zavlačevati

Brecelj je na zahtevo občine po izselitvi iz prostorov na Gregorčičevi vrnil ključe prostorov že konec januarja, čeprav je imel čas do 9. februarja. Z vrnitvijo ključev je po mnenju dela mladih v Kopru ravnal samovoljno in ni upošteval interesa ostalih uporabnikov omenjenih prostorov.

Kot pa je pojasnil danes, je želel ključe vrniti, da ne bi zavlačevali s celotno zadevo. "Ne ljubi se mi izgubljati časa. Če se je odločil, da moramo ven, smo pač šli," je pojasnil. "Bila je eksekucija," je prepričan.

Mestna občina Koper je od društva konec lanskega leta zahtevala izročitev poslovnih prostorov na Gregorčičevi, ki jih je društvo uporabljalo več kot 20 let. Občina želi prostorom dati novo vsebino.

V društvu so to ocenili kot škodljivo potezo in menili, da bi jim morali omogočiti delovanje v nadomestnih prostorih.