Kakšna poslovna katastrofa! ScandJet še ni do konca pospravil svojih skromnih pisarn, ko je kot bomba eksplodirala novica o neverjetni turistični ideji, za katero bi Skandinavci plačali trojno in v letalih ScandJeta kupovali stojišča in ležišča na krilih, samo da bi uživali v najnovejši turistični ponudbi Zadra in njegovega zaledja. Prava ideja se je utrnila nekdanjim hrvaškim tankistom domoljubne vojne. Saj veste, tiste, ki je uresničila veliko željo vojvode Šešlja, da bi vsi Srbi živeli v eni veliki državi, in zdaj res živijo v eni, le da je to mala Srbija, brez BiH, dela Hrvaške in Kosova. Tankisti so se namreč naveličali posedanja doma in po gostilnah, zmerjanja, da jih je polovica zaslužila invalidnine in pokojnine z gledanjem vojne po TV, in čakanja na pomoč države. Sklenili so obnoviti tankovske enote z malo zarjavelimi odsluženimi tanki in z njimi voziti – turiste. Država naj jim samo odstopi nekaj tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja, dodeli nepovratno denarno pomoč, da zgradijo nastanitvene komplekse z bazeni in igrišči za golf na minskih poljih, in tanke, ki jih trenutno ne potrebuje, vse ostalo bodo potem naredili sami.

Ni dvoma, če bi SkandJet imel malo več živcev in razumevanja za trenutno hrvaško politično ekonomsko situacijo, bi cele družine Skandinavcev z letali množično romale v Zadar. Od tam bi jih z od granat prerešetanimi stoenkami uniformirani domobranitelji, zdravljeni zaradi posttravmatskega stresa, odpeljali v zadarsko zaledje, jih stlačili v tanke in ves dan prevažali po blatu in prahu nekdanjih bojišč. Za doplačilo bi gostoljubni tankisti, ob splošnem navdušenju plavolasih otročičkov, izstrelili granato, izvedli napad na srbsko vas in gratis razstrelili kakšno srbsko prazno hišo. Tisti redki preostali Srbi bi ljubim turistom zaigrali množični beg pred herojsko hrvaško armado. Veste, kakšno doživetje je to za evropske severnjake, ki že dolgo niso videli prave vojne – razen sitnih Fincev, ki so se malce tepli z Nemci in Rusi, in spravljivih Dancev, ki so se stoletja nazaj odpravili v vojno, a je začelo deževati in so raje šli domov.

Med pavzo bi obrnili odojka, potem pa spet v tanke osvobajat Knin, Vrliko in Benkovac. Tistim s paketi »all inclusive« bi general Gotovina razložil taktično strateško genialnost vojaško-policijske akcije Nevihta. Za zaključek bi jim sloviti pevec Thompson zapel nekaj domoljubnih, vse bi zalili z dobrim vinom in se s tanki odpeljali do svojih hotelskih kompleksov v okolici Zadra. Naj vidijo drugi turisti, kaj zamujajo in kaj je prava turistična ponudba!