Le redki so bili tako pogumni, da so 25-letnega Norvežana Runeja Velto postavili v vlogo favorita za zlato kolajno na srednji skakalnici. Veliko več je bilo na stavnicah vplačil na zmage Prevca, Freunda, Krafta, Koudelko, Schlierenzauerja, Stocha, Kasaija... Dvom je bil upravičen, saj Velta sploh še ni imel zmage na tekmah za svetovni pokal ali svetovnem prvenstvu. Njegovi najboljši dosežki so bile troje stopničke v svetovnem pokalu (dvakrat drugi in enkrat tretji) in srebrna kolajna na svetovnem prvenstvu v poletih. Dve bitki za zmago je izgubil s Slovencema. Na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu 2012 ga je s prednostjo treh točk premagal Robert Kranjec, potem ko je Velta po polovici tekmovanja vodil, a ni vzdržal pritiska letečega Kranjčana po silovitem napadu z drugega mesta. Marca 2013 je na finalu na poletih v Planici boj za zmago z Jurijem Tepešem izgubil za 1,8 točke, torej poldrugi meter.

Velta je ena največjih senzacij v zgodovini svetovnih prvenstev v skokih. Njegova pot med zvezde je drugačna od večine šampionov. »Ni bil super talent. V mladosti ni imel posebnih uspehov, bil je zelo povprečen, celo slab skakalec,« ga je opisal dolgoletni športni direktor norveške reprezentance v smučarskih skokih Clas Brede Brathen. »Bi je skromen in najbolj tih fant, ki je bil vedno v nekje zadnjih vrstah,« je o njem povedal reprezentančni soborec Anders Jacobsen.

V mladosti so mu kariero prekinjali padci. Celo sam je začel dvomiti, ali lahko postane vrhunski skakalec. Ko je leta 2011 glavni trener v norveške reprezentance postal Avstrijec Alexander Stoeckl, ga kljub pomanjkanju talenta ni odpisal. Hitro je opazil, kakšno moč ima Velta v nogah, obenem je tihi fant pokazal veliko željo po učenju in dokazovanju. Za napredek v smučarskih skokih je moral začeti delati vaje za moč trebušnih in hrbtnih mišic. »To je bil olimpijski program, v katerem sem delal z najboljšimi norveškimi strokovnjaki za telesno moč. Bilo je zelo težko. Nekajkrat sem bil tik pred tem, da odneham, a so bili okrog mene ljudje, ki so me prepričali, da sem vztrajal. Splačalo se je potrpeti in vztrajati,« je po naslovu svetovnega prvaka povedal presrečni Velta, ki se je posebej zahvalil trenerju Magnusu Berviku. »Ni stresna le tekma, ampak še bolj čakanje po skoku, da se na semaforju izpiše uvrstitev. Po sobotni tekmi sem komaj še stal na nogah. Na srečo so bili ob meni reprezentančni kolegi, da nisem klecnil,« je občutke opisal Velta, ki je v svetovnem pokalu prvič nastopil marca 2010 na domačem Holmenkollnu nad Oslom.

Velta, novi zlati deček norveških smučarskih skokov, je v letošnjem letu bil tri epske bitke z Nemcem Severinom Freundom, v katerih so odločali detajli. Na tekmi za svetovni pokal v Willingenu ga je Freund v boju za prvo zmago v karieri premagal za eno točko. Na svetovnem prvenstvu v Falunu je bil med posamezniki Velta boljši od Freunda za štiri desetinke točke, potem ko je ostal hladnokrven in jeklenih živcev, čeprav je vodil. Na tekmi mešanih ekip je njun dvoboj v osmem, zadnjem skoku odločal o zlati kolajni in Freund je Nemčiji priskakal zlato s prednostjo 2,3 točke pred Norveško.