Med zmagovalci podelitve v gledališču Dolby, ki jo je vodil Neil Patrick Harris, je bil tudi Eddie Redmayne, ki je dobil oskarja za glavno moško vlogo (Teorija vsega), oskarja za glavno žensko vlogo pa je dobila Julianne Moore (Še vedno Alice). Nagradi za stranski vlogi sta pobrala Patricia Arquette (Fantovska leta) in J. K. Simmons (Ritem norosti).

Tudi Grand Budapest Hotel s štirimi kipci

Film Grand Budapest hotel je prav tako kot Birdman pobral štiri oskarje in sicer za scenografijo, izvirno glasbo, kostumografijo in masko.

Del zasedbe iz filma Grand Budapest Hotel. (Foto: AP)

Nagrade so bile letos široko razdeljene, vendar pa je bilo pred podelitvijo precej kritik zaradi premajhne rasne raznolikosti nominirancev. »Nocoj častimo najboljše in najbolj bele oziroma mislim najbolj brihtne,« se je uvodoma pošalil Harris.

Poziv k enakopravnosti v plačah

Film o boju za državljanske pravice Selma je sicer bil med nominiranimi za najboljše, kritiki pa so pogrešali Davida Oyelowa med igralskimi nominacijami. Film je potem dobil oskarja za izvirno pesem Glory, ki sta jo izvedla Common in John Legend.

Preberite še: Rdeča preproga na oskarjih: lani kraljevala rdeča, letos nedolžno bela

Pozivov k enakopravnosti in raznolikosti je bilo potem čez noč še več. Patricia Arquette je ob prejemu pozlačenega kipca dejala, da ga posveča vsem ženskam, ki so rodile davkoplačevalce in državljane ZDA in ki so se borile za enakopravnost vseh drugih.

»Napočil je čas za enakopravnost v plačah v ZDA,« je dejala. Večkratna oskarjevka Meryl Streep ji je navdušeno ploskala skupaj z množico v dvorani.

Igra imitacije slavila s scenarijem

J.K. Simmons je dobil oskarja za stransko moško vlogo v filmu Ritem norosti (Whiplash). Ritem norosti je dobil tudi oskarja za montažo.

Lobiranje producenta Harveyja Weinstena za njegov film Igra imitacije je zagotovilo oskarja za priredbo scenarija, saj so se člani akademije tokrat odločili, da bodo dali politiko in aktivizem na stran in so z Birdmanom, kjer je v glavni vlogi zaigral Michael Keaton, počastili igralsko umetnost.

Storili so sicer eno izjemo in med dokumentarci izbrali CitizenFour, film o nekdanjem sodelavcu Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu, ki je moral zaradi razkritij nečednosti ameriških vohunskih agencij pobegniti v tujino. Azil je dobil v Rusiji.

Pred podelitvijo je dobil najboljše kritike film o odraščanju Fantovska leta, ki so ga snemali 12 let. Zgodba o enem ubijalsko najuspešnejših ostrostrelcev v ameriški zgodovini, je dobila oskarja za montažo tona.

Po petih nominacijah Moorova končno do oskarja

Komik Steve Carell, ki je kariero začel z nastopi v komični oddaji The Daily Show with Jon Stewart, je po nominaciji za glavno moško vlogo v filmu Foxcatcher dejal, da bo odslej tudi v komedijah igral le temne in zapletene značaje. Morda si bo premislil, saj je oskarja dobil Eddie Redmayne (Teorija vsega), ki je upodobil slavnega znanstvenika Stephena Hawkinga.

Med ženskami je po petih igralskih nominacijah končno slavila 54-letna Julianne Moore v filmu o Alzheimerjevi bolezni z naslovom Še vedno Alice.

Oskarja za tujejezični film je dobila poljska zgodba o bodoči redovniški sestri Ida, sprejel pa jo je režiser Pael Pawlikowski, ki se je pošalil, da nagrado posveča svojim otrokom in filmski ekipi, ki je že povsem pijana.

Oskarja za najboljši animirani film je dobila risanka Veličastnih 6, v konkurenci znanstveno-fantastičnih filmov za posebne vizualne učinke, pa je slavilo Medzvezdje.

Oglejte si še navdušujoč nastop Lady Gaga in Julie Andrews.