»Nobene primerjave z zlatimi časi niso več pretirane. To, kar se dogaja zdaj, je natanko tako, kot je bilo v zlatih časih Bojana Križaja in Roka Petroviča. Gre za največjo možno alpsko smučarsko evforijo,« so bile besede alpske smučarske legende Toneta Vogrinca. Pričakovanja pred 51. Zlato lisico so bila s stališča obiska na sami prireditvi visoka, napovedi o številu drzne. V dveh dneh se je pod Pohorjem zbralo okoli 25.000 gledalcev, torej 15.000 manj, kot so si želeli organizatorji. Obisk je bil nižji zaradi dveh dejstev. Prvi je bil, da ogromno gledalcev ni kupilo vstopnice po veleslalomskem odstopu Tine Maze na prvi progi, drugi pa slabo nedeljsko vreme, ko je močno deževalo. Kljub temu je ena najbolj razpoznavnih športnih prireditev v Sloveniji lepo uspela.

Zastoji so se v soboto dopoldan na mariborski obvoznici pri izvozu za Pohorje začeli že pred osmo uro. Jasno je bilo, da vsi do desete ure ne bodo pravočasno ujeli začetka prve proge. So si pa vsaj mislili, da bodo imeli v krasnem pomladanskem vremenu s sončnimi očali možnost videti razburljive boje na drugi progi. Po redko videnem šoku odstopa Tine Maze se je na stotine avtomobilov nenadoma obrnilo ter sobotni dan preživelo na drugi lokaciji.

Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin potrdili vrhunskost

Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin sta na tekmovališču veličastno ubranili naslova svetovnih prvakinj v svojih disciplinah. Avstrijka je bila po prvi progi vodilna, na drugi pa je na zadnjem vmesnem času za vse hitrejšo Nemko Viktorio Rebensburg zaostajala že za skoraj pol sekunde. V zadnjem delu proge je pokazala, zakaj je v zadnjih dveh sezonah najboljša veleslalomistka ter na veličasten način dosegla jubilejno deseto zmago v svetovnem pokalu. Mikaela Shiffrin ni ničesar prepustila naključju ter ugnala tekmice s sekundnim naskokom.

Tina Maze je po tretjem veleslalomskem odstopu v zadnjih desetih letih v soboto preživljala težke čase. Najmanj, kar si je želela motivirana Črnjanka, je bil takšen izkupiček pred domačimi navijači na prvi tekmi po izjemno uspešnem svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku. Tisoči so ji minuli konec tedna dali vedeti, kako cenijo njene uspehe. Povrhu je nekaj ur kasneje dobila novo zaušnico od Anne Fenninger, ki se ji je po treh mesecih približala na manj kot sto točk zaostanka v skupnem seštevku svetovnega pokala. Da je bil mariborski konec tedna najslabši na samostojni športni poti Tine Maze, je poskrbela s slalomskim odstopom. Po prvi progi je bila šesta, do odstopa pa je smučala v zelenih številkah. »Res se mi še ni zgodilo, da bi dvakrat zapored odstopila. Vse je enkrat prvič. Hvala vsem, ki ste prišli navijat zame, hvala organizatorjem, ker ste tako vrhunsko pripravili progo. Ostajam optimistična v boju za veliki kristalni globus,« so bile besede Tine Maze, ki je odstopila tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala pred Mariborom, superveleslalomu v St. Moritzu. »Kaj reči? Izkupiček je nula in to je moja ocena. Do njega je prišlo zaradi pomanjkanja koncentracije. Bilo je preveč velikih motečih faktorjev, podobnih, kot jih je imela v Söldnu. Tina ve, v čem je težava in naj jo rešuje sama,« je bil odločen Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Mariborčani so konec tedna sijajno pripravili progo, ki je v težkih razmerah vsem tekmovalkam omogočila enake razmere. V njih so se slabo znašle slovenske reprezentantke, ki konec tedna niso osvojile niti ene točke svetovnega pokala. Najbližje je bila Ana Drev, ki je na drugi veleslalomski progi odstopila ter si zakomplicirala uvrstitev na finale svetovnega pokala v Meribelu. Ana Bucik je v slalomu z 41. mestom pokazala, da še ni tekmovalka, ki bi se redno uvrščala med dobitnice točk, Katarina Lavtar pa ima pri svojih izkušnjah preveč nihanj, ki jo upravičeno spravljajo v slabo voljo. Glavni trener ženske reprezentance Rasto Ažnoh, ki sicer živi pod pohorsko strmino, ima razlog, da se bo ob pogledu nanjo še nekaj časa spominjal na slabe preizkušnje minulega konca tedna.

SK Branik na začrtanih tirnicah

»Smučarski klub Branik se je v zadnjem letu, odkar ima novo vodstvo, v glavnem soočal s preteklimi težavami. Lani spomladi smo speljali prisilno poravnavo, torej sklenili dogovor z upniki o sedemletni poravnavi dolgov. Med letom smo podpisali dogovor s poškodovanim smučarjem, ki nas je tožil od leta 1999, o desetletni poravnavi dolgov. S slabo banko smo sklenili dogovor, na kakšen način bomo sanirali in prestrukturirali klub. Večino aktivnosti bomo uredili po sezoni 2014/15, ko bomo natančno pregledali delovanje v prvem letu in postavili model prestrukturiranja našega kluba. Vsi si želimo, da bi lahko čim bolje delovali v prihodnosti in se čim manj obremenjevali s preteklostjo. Številke preteklosti so grozne. Najpomembneje je, da bomo v prihodnosti sproti poravnavali obveznosti. Iz naslova prisilne poravnave znašajo naše obveznosti okoli 20.000 evrov,« je stanje v SK Branik opisal njegov predsednik Boštjan Tancer. »Končni obračun letošnje prireditve bo narejen v naslednjih dneh. Verjamemo, da bo letošnja Zlata lisica zelo pozitivna, da bodo številke takšne, kot so bile v preteklih letih. Se pravi, da bi izkupiček znašal med 70.000 in 100.000 evri,« je sklenil Mariborčan.

V mestu, ki hira, kot Maribor imenuje Tone Vogrinec, v noči s sobote na nedeljo ni bilo tradicionalnega sprejema v Vinagovi vinski kleti, ki je vsako leto v večernih terminih krasil mariborsko prireditev. Možnosti potešitve žeje je bilo sicer na Štajerskem veliko, a ko zapre vrata glavna gostilna, občutek ni prijeten. Toda z njim bo treba živeti, saj življenje v Mariboru ni pravljica, kakršno že desetletja kaže Zlata lisica, v zadnjih letih pa tudi najboljši nogometni klub v državi.