Zlata kolajna Norvežana Runeja Velte je zelo podobna zmagi Roka Benkoviča na prvenstvu pred desetimi leti v Oberstdorfu. Oba sta senzacionalno postala svetovna prvaka, potem ko še nista imela zmage v svetovnem pokalu. Velta je presenetil, ker ni imel velikih pričakovanj, ampak je šel le skočit, saj ni bil v ožjem krogu favoritov. Nosilca preostalih dveh kolajn Nemec Severin Freund in in Avstrijec Stefan Kraft sta odličji zaslužila, saj sta vso sezono med najboljšimi. Freund je končno prišel do kolajne, potem ko je bil četrti na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Predazzu in lani na olimpijskih igrah v Sočiju. Velta in Freund sta imela doslej sloves letalcev, saj je bil Norvežan svetovni podprvak 2012, Nemec pa prvak 2014, a sta dokazala, kako si lahko med dobitniki kolajn na veliko manjši napravi.

Slovenci so razočarali, a ne moremo jim očitati, da niso pokazali velike želje, in so se trudili po najboljših močeh. Na prizorišče so res dopotovali zadnji in imeli smolo, da je bil edini trening, na katerem so bili, prekinjen zaradi vetra, a to ni razlog za spodrsljaj. Svetovno prvenstvo je dolgo, zato je bolje ostati kakšen dan na doma na treningu v Planici ali Kranju, da imaš za konec več energije.

Na takšni skakalnici, kot je v Falunu, je uspešnost nastopa odvisna od tega, kako se tekmovalec ujame s skakalnico v prvem skoku, in nato napreduje. To je med Slovenci uspelo le Nejcu Dežmanu, zato je lahko kot debitant povsem zadovoljen z 20. mestom. Peter Prevc se je vseskozi mučil in finalu tvegal vse, a se mu ni izšlo. Pri Jerneju Damjanu ni bilo lahkotnosti, kakršno je pokazal na zadnjem treningu v Planici, kjer je vadil skupaj z Matjažem Pungertarjem. Jurij Tepeš je skočil na način, kot to naredi na precej večjih skakalnicah v Planici ali Willingenu. Po takšnem dnevu je edina pot, da na tekmo takoj pozabijo in gredo s čistimi mislimi naprej.

Aleš Selak je trener v SSK Mengeš, v katerem je vzgojil tudi svetovnega prvaka Roka Benkoviča.