Edini pravi zvezdnik v gostujoči ekipi, ki je 13-kratni zaporedni prvak Rusije in ki nima niti enega tujca, je – trener Vladimir Maksimov. Zdaj 69-letni Maksimov (rodil se je v nemškem mestu Potsdam, kjer je mama delala v vojaški bolnišnici) je poleg francoskega selektorja Clauda Oneste edini v rokometni zgodovini, ki je z reprezentanco osvojil zlato kolajno na vseh treh velikih tekmovanjih (EP, SP, OI). A trenerski diktator si deli še en rekordni dosežek. Poleg Jugoslovana Branislava Pokrajca je edini, ki je zlato olimpijsko kolajno osvojil kot igralec in trener: v Montrealu 1976 in v Sydneyju 2000.

»V Celju smo imeli priložnost za zmago, a je zaradi lastnih napak in neumnosti v igri nismo izkoristili. Predvsem v odločilnih trenutkih in z igralcem več smo naredili preveč tehničnih napak, kar so nasprotniki kaznovali,« je razplet tekme v Zlatorogu, na kateri so Čehovski medvedi že v prvem polčasu vodili za štiri gole (14:10), Celjani pa so prvič povedli šele v 44. minuti (20:19), ocenil Vladimir Maksimov. Premierno celjsko vodstvo se je zgodilo le dve minuti po tem, ko je moral zaradi neposrednega rdečega kartona, ki je bil posledica namernega in grobega udarca enega izmed Celjanov, na tribuno oditi Aleksander Dereven, najboljši igralec kluba iz predmestja Moskve.

Maksimov, ki kljub mamljivim trenerskim ponudbam ni nikoli zapustil domovine, pri delu prisega le na garaško delo in železno disciplino. A prav slednja je bila po njegovem mnenju usodna za poraz v Celju. »Ko se je tekma lomila, je bilo v naši igri preveč nediscipline, kar je bilo na koncu tudi usodno. Skoraj tri četrtine tekme smo imeli ugoden izid, nato pa je prišlo do preveč individualne igre in nediscipline pri nekaterih igralcih. V končnici smo porušili vse, kar smo uspešno gradili skoraj 45 minut,« je pojasnil Maksimov, ki je s Čehovskimi medvedi na desetih tekmah v letošnji ligi prvakov devetkrat izgubil in enkrat remiziral, le z eno točko pa so ruski prvaki tudi najslabši med vsemi 24 ekipami.

Najboljša igralca Čehovskih medvedov, reprezentanta Aleksander Dereven in Dimitrij Žitnikov, po sezoni zapuščata njegovo ekipo. Oba sta bila tudi na seznamu resnih želja celjskega kluba, a sta bila makedonski Vardar (Dereven) in poljska Wisla (Žitnikov) hitrejša in denarno konkretnejša. »Naš klub je v podobnem položaju kot celjski. Iščemo predvsem mlade, neuveljavljene in neizkušene igralce, ki so poceni. A ko se dvignejo na višjo raven, jih kupijo boljši in bogatejši klubi. Niti mi niti Celjani se ne moremo po finančni plati enakovredno kosati s klubi iz evropske špice,« se zaveda Maksimov, ki je na trenerski klopi Čehovskih medvedov že od leta 2000. Da ima prav, govori tudi dejstvo, da Celjani skoraj zagotovo ne bodo mogli zadržati svojega najboljšega igralca Ivana Sliškovića. Za hrvaškega reprezentanta sta se ogrela Veszprem in Barcelona, začasno pa naj bi ga pivovarji (prišel naj bi Ivan Gajić, nekdanji vratar Gorenja, ki je nazadnje branil v Katarju) prodali oziroma posodili v Katar in s tem tudi nekaj zaslužili. Slišković bi za Al Ahli igral nekaj tednov in se pred koncem marca, ko bo v Kopru sklepni turnir pokala Slovenije, vrnil v Celje.

V naslednji sezoni bo liga prvakov doživela korenite spremembe, v njej pa bo igralo 24 ekip, razdeljenih v dve diviziji. V prvi bo v dveh skupinah najboljših 16 ekip, v drugi pa naslednjih dvanajst, od katerih se bosta le dve uvrstili v osmino finala. »Očitno gre za delitev na bogate in revne klube. Po eni strani gre za velik biznis, kajti bogatejši klubi zaradi gledalcev, sponzorjev in podobnih zadev želijo več tekem predvsem z vrhunskimi nasprotniki. A sočasno tekmovanje s takšno delitvijo izgublja svojo dušo,« opozarja Maksimov. Njegova ekipa se je v tej sezoni vrnila v ligo prvakov po enoletnem premoru, ki je bil posledica denarnih težav kluba, zaradi krčenja stroškov pa je moral zamenjati dve tretjini lanske ekipe.

Na SP v Katarju je Rusija doživela polom, saj je osvojila šele 19. mesto. V skupini so Rusi – največ igralcev je bilo iz Čehovskih medvedov – le enkrat zmagali (Savdska Arabija) in kar štirikrat izgubili (Nemčija, Danska, Poljska, Argentina). Zato ni čudno, da je selektor Oleg Kulešov odstopil, Maksimova pa je ruska rokometna zveza postavila na čelo komisije, ki je vodila izbiro naslednika. V igri sta bila nekdanja vrhunska rokometaša Dimitrij Torgovanov in Lev Voronin, glasovanje osemčlanskega upravnega odbora zveze se je končalo z izidom 4:4, odločilna pa je bila odločitev Maksimova za Torgovanova, ki že nekaj let vodi ruski klub St. Peterburg. »Torgovanov si zasluži priložnost na selektorskem položaju. Dokazal se je že na klubski ravni, zato verjamem, da se bo tudi na reprezentančni,« meni Maksimov, oče treh otrok: 43-letne Ane, 39-letne Natalije in 37-letnega Andreja.

Izida 10. kroga, skupina C: Rhein Neckar – Vardar 28:35 (13:20), Montpellier – Veszprem 20:34 (9:14), končni vrstni red: Veszprem 18, Vardar 15, Rhein Neckar 12, Montpellier 8, Celje PL 6, Čehovski medvedi 1.