Druga je bila Nemka Viktoria Rebensburg, ki je zaostala le za štiri stotinke sekunde, tretja a je bila Tina Weirather iz Liechtensteina (+0,30).

Ana Drev je odstopila v drugi vožnji. Ostale Slovenke se niso uvrstile v finale. Tina Robnik je končala na 33. mestu in je drugo vožnjo zgrešila za 31 stotink, Katarina Lavtar je bila 36., Ilka Štuhec 47., Eli Plut, šesta Slovenka, pa ni prišla do cilja.

Fenningerjeva je vodila že po prvi vožnji. Rebensburgova, olimpijska zmagovalka leta 2010, je na drugem mestu zaostaja le 0,03 sekunde, tretje mesto pa si delita Italijanka Federica Brignone in Američanka Mikaela Shiffrin (+0,24), svetovna in olimpijska prvakinja v slalomu. Rojakinja slednje, Lindsey Vonn, lastnica največ zmag v zgodovini svetovnega pokala, tako kot Mazejeva ni prišla do cilja.

Fenningerjeva za Mazejevo zgolj še 84 točk

V finalu je Fenningerjeva pri prvem merjenju vmesnega časa zaostajala 31, pri drugem pa 47 stotink sekunde in vse je kazalo, da bi lahko ostala celo brez zmagovalnih stopničk. V zaključni strmini pa si je priborila zmago.

Fenningerjeva sedaj v skupnem seštevku pokala za vodilno Mazejevo zaostaja le še za 84 točk, na tretjem mestu pa je Shiffrinova, tokrat peta. Za Črnjanko ima 335 točk zaostanka. Fenningerjeva je v veleslalomskem seštevku prehitela rojakinjo Evo Mario Brem, ki je bila šele deseta, in ima na čelu 34 točk prednosti, Mazejeva pa je s 147 točkami zaostanka šesta.

Napaka Drevove tik pred ciljem

Drevova, edina slovenska finalistka, je drugi nastop začela s 27. časom uvodne vožnje, za vodilno Fenningerjevo pa je zaostajala točno dve sekundi. V drugi vožnji je po dobrih vmesnih časih v zadnjem delu tik pred ciljem napravila napako in odstopila.

Med okrog 20.000 gledalci sta si drugo vožnjo ogledala tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar in predsednik srbske vlade Aleksander Vučić. Sledni je s tem sklenil dvodnevni obisk v Sloveniji, Cerar pa je najboljšim po tekmi podelil rože. V nedeljo bo v Maribor prišel še predsednik Slovenije Borut Pahor, sicer pa si je Zlato lisico prvi dan ogledala še kopica pomembnežev.

Tina Maze: Želja je bila velika, sem le človek, ki dela napake

"Seveda ni lepo in 'fajn', da se ti to zgodi doma. Poskusila sem narediti najboljše, kar je bilo možno. Začetek slaloma je bil malo počasen. Mislim pa, da sem vedno bolj dodajala in spodaj sem bila res presenečena, ko sem odstopila. Temu delu in zadnjim zavojem očitno nisem posvečala dovolj pozornosti, videla sem se že v cilju. Malo me je poneslo vse skupaj, tako številčno občinstvo doma in se je vse skupaj prehitro odvilo," je bila razočarana Mazejeva.

Na ogledu proge se je sicer posvetila tudi temu zadnjemu delu, na katerem je naredila usodno napako. "Spodaj sem želela izpeljati čim bolj ozko linijo med vratci, ki sem si jo ogledovala že pred tekmo, pa sem imela tam preveliko hitrost in me je odneslo. Nisem sicer mislila na nič drugega, kot nase in na vožnjo. Malo sem sicer čutila ploskanje in navijanje. Mi je zelo žal, da se je to zgodilo, tudi zaradi gledalcev."

Maze: Veliko bom izgubila v boju za veliki kristalni globus

Mazejeva pa je bila razočarana tudi, ker se bo zelo zmanjšala tudi njena prednost v svetovnem pokalu pred drugouvrščeno Avstrijko Anno Fenninger. "Veliko bom izgubila tudi v boju za veliki kristalni globus. Potrebno bo ohraniti hladno glavo in delati strokovno naprej. To, da znam smučati, sem dokazala tudi danes. Vse to so sicer porazi, ki so boleči, vendar sem le človek, ki dela napake."

Veliko število gledalcev, ki so jih je privabili uspehi Tine Maze, tudi dve zlati in srebrna medalja z nedavnega svetovnega prvenstva v ZDA, je spominjalo na zlate čase slovenskega alpskega smučanja. "Ljudje v Mariboru me res napolnilo z energijo. Že včeraj na žrebu je bilo to čutiti. Po SP sem imela velika pričakovanja, želja je bila zelo velika na startu. Na cilju sicer nisem slišala navijanja razen bučanja. Hvala vsem. Ne glede na vse, je Maribor zame najlepša tekma svetovnega pokala."

Mazejeva pred nedeljskim slalomom še ni rekla zadnje besede. "Sedaj se bom malo umirila, spočila noge, ki sicer niso utrujene. Zame je bil ta odstop šok. Potem pa bo takoj na programu slalomski trening in priprava za nedeljski nastop," je sklenila 31-letna Črnjanka.