Na ekranih gledamo politične kekce in rožlete, ki nas prepričujejo, da so nam domovino izbojevali s krvjo, da so nam jo odpeljali v razvito nebo, da so nam jo ohranili pred grabežljivo trojko in da nam jo bodo očistili vseh tajkunov in korupcijskih zajedalcev. Eden takšnih je zadnje čase tudi Dejan Židan. Izjemen v drži, da nas varuje pred vsem hudim in strašnim. Ne bo pregnal le koloradskih hroščev z njiv, temveč bo pregnal tudi bančno klientelo. Pred nekaj dnevi je naravnost zmagoslavno v oko kamere izjavil, da je guvernerju zastavil kar štirinajst vprašanj. Uau! To ni hec. To je podatek za knjigo rekordov. Skratka, minister, ki je bil minister tudi ob sprejemanju ukrepov saniranja bančnih lukenj in mu takrat očitno ni bilo nič jasno, se je v letu in pol domislil tega izjemnega števila vprašanj. Malo manj kot vprašanje na mesec.

Tudi voditelj Tarče Boštjan Anžin bo potreboval še kakšno leto in pol, da bo skupaj spravil konsistentnih štirinajst vprašanj. Posebno o področju, o katerem se mu ne sanja. To, da se dela še bolj nevednega kot smo mi pred ekrani, ni deviza dobrega voditelja. Ja, res je naš zastopnik, ampak to še ni zadostna kvalifikacija. Biti dober po srcu ali pa biti naš pa ni več konvertibilna valuta.

Nasploh so razpravljalci v Tarči, ki se je naslajala ob domnevnih pregrehah odgovornih dokapitalizatorjev bank, bolj spominjali na kreg plemenskih poglavarjev kot resno diskutiranje o problemu. Tam so bili zaradi tega, da branijo svoje pleme. In kakšnega poglavarja.

Ne nazadnje je Slovenija točno to. Plemenska skupnost. Značilnost plemenske skupnosti je, da mora ves čas opravljati daritvene rituale. Nekoga pribiti na križ ali pa ga podariti bogovom ideje o čisti skupnosti. Guverner Boštjan Jazbec se tako zadnje tedne pojavlja v obliki čistega žrtvovanja. Ker nam niso čisto jasne namere bogov, ki varujejo našo domovino, se jim moramo odkupiti z daritvijo. Nekoga vreči v lonec ali pa speči na ražnju. Guverner je primeren že zaradi svojega priimka, še bolj pa zaradi svojih nastopov, ki jih plemenska skupnost ne razume. Obredni šamani hočejo njegovo glavo, on pa govori o nekih pogojih finančne stabilnosti. Plemena so od nekdaj dobro delovala le, če so bila nestabilna. Ves čas v vojnah. Pred vsakim vojnim pohodom pa so za odpustke v mitološka žrela zmetala realne subjekte: KPK, informacijsko pooblaščenko, računsko sodišče, vrhovno sodišče in zdaj še Banko Slovenije z guvernerjem na čelu. Po vsaki daritvi pa sledi zabava. Vsaj televizijska…