Za bolne otroke skrbijo družinski zdravniki

Čeprav naj bi šlo zaradi preobremenjenosti pediatrov Zdravstvenega doma Škofja Loka za začasni ukrep, se ljudje bojijo, da bo ta kar stalen. Že res, da je za zdravljenje bolnih otrok še naprej poskrbljeno s pomočjo družinskih zdravnikov, a zaprtje pediatrične ambulante pomeni, da si bodo morali starši za pregled otroka vzeti cel dan dopusta. Namesto da bi šli otroci iz žirovske šole na sistematski pregled in cepljenje čez cesto, se bodo zdaj morali peljati z avtobusom v Škofjo Loko, kar šoli prinaša organizacijske zaplete, odpoved pouka, staršem pa dodaten strošek. Nič čudnega torej, če je ogorčenje ljudi veliko. Popolnoma enak ukrep velja tudi v Gorenji vas in Železnikih, se pravi tako v Poljanski kot Selški dolini. Svoje ogorčenje nad tem so že izrazili župani vseh treh občin, skupni sestanek z odgovornimi v Zdravstvenem domu in Osnovnem zdravstvu Gorenjske se napoveduje v tednu po počitnicah.

Poleg kadrovske stiske naj bi bil razlog za začasno zaprtje tudi neustreznost prostorov za cepljenje po novih standardih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Škofja Loka Sabina Dietner. »Žal sem bila zaradi dveh pisnih odpovedi dveh zdravnic, v katerih sta mi sporočili njune razloge za odhod, primorana takoj ukrepati. Naj omenim, da smo šolsko preventivo opravili, ostajajo vstopniki in otroci, kjer so potrebna cepljenja in odvzemi krvi, kar bodo zdaj lahko opravili v istem dnevu. Naj dodam, da so po drugih krajih takšni pregledi že vrsto let le v centru, se pravi po zdravstvenih domovih, kjer je ob morebitnih stranskih učinkih cepljenj možnost ukrepanja nujne pomoči takojšnja, hitra, strokovna in uspešna, pa tudi dostop do bolnišnice je bistveno krajši. Da ne omenimo potencialno bolnih otrok, kjer lahko v laboratoriju takoj preverimo, ali gre za akutno stanje ali ne, in otrok dobi takoj ustrezno pomoč,« je podrobneje razložila Dienerjeva, ki pa ne ve, kako dolgo bo ta začasnost trajala.

Premalo zdravnikov po vsej Gorenjski

S problemom na Loškem je seznanjen tudi direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, ki pravi, da bi morali v Škofji Loki imeti pet pediatrov, trenutno pa so le štirje in je težko uskladiti urnike. »Ob tem moramo poudariti, da v teh krajih deluje pediater le preventivno, torej za zdrave otroke, kjer se izvajajo obdobni preventivni pregledi in obvezna cepljenja, kurativne preglede za otroke v Žireh in drugje pa zagotavljajo izbrani zdravniki, tako družinska zdravnika v Žireh, kot tudi izbrani pediatri v Zdravstvenem domu Škofja Loka.

Torej je vsakemu bolnemu otroku zagotovljena zdravniška pomoč pri izbranem zdravniku,« poudarja Veternik in ob tem opozarja, da loške težave še zdaleč niso edine. »Trenutno bi nujno potrebovali dva pediatra, enega na Jesenicah in drugega v Škofji Loki, ki pokriva tudi Žiri, Železnike in Gorenjo vas. Na Gorenjskem pa primanjkuje tudi sedem družinskih zdravnikov. Stanje je najslabše v Bohinju, Kranju, deloma tudi na Bledu. Težave pri splošnih družinskih zdravnikih rešujemo z vključevanjem specializantov, ki jih zaposluje OZG, saj morajo del specializacije delati v ambulanti. Ta rešitev pa ni možna pri pediatrih, ki so v procesu specializacije odsotni in delajo v bolnišnicah,« je dodal Veternik.