Na letošnjem petem festivalu so – ali še bodo – nastopili Karl William, Lydia Ainsworth, East India Youth, D’Angelo, Kindness, Wildbirds & Peacedrums. Minulo soboto je bil v nekdanji cerkvi KoncertKirken skupni nastop domačih danskih zasedb Narcosatanicos in Get Your Gun. Druži ju naklonjenost do grmečega rocka, a če slednja črpa iz folk tradicije, Narcosatanicos ustvarjajo na krilih krautrockovske psihedelije. Njuna združitev v eno glasbeno enoto za festival Frost, kjer se jima je pridružil še obetavni trobentač Jeppe Hjøllund, je sodeč po razpoložljivih posnetkih in odzivih sprožila edinstven in neponovljiv koncertni pok. Sočasno se je po koebenhavenskih ulicah dogajala drama: policija je lovila zamaskiranega oboroženega morilca, ekstremista na pohodu. »V soboto zvečer je bilo bizarno,« je dan po koncertu in hajki komentirala skupina s kočljivim imenom Get Your Gun. »Medtem ko so se zvezde poravnale znotraj KoncertKirken in je vse stopilo skupaj, se je brezsmiselna norost odvijala po ulicah Koebenhavna. Koncert je bil nekaj posebnega in velik kontrast tistemu, kar se je tisti večer dogajalo zunaj cerkve.«

Teden prej je ta kitarska skupina s severa Danske nastopila v Ljubljani. Njen nastop z Nikki Louder in Vlasto Popić v Klubu Gromka je bil novorockovski vrhunec prvega Menta. Srečanje z Get Your Gun je bilo posebna osvežitev. Že letošnji prvenec The Worrying Kind je namignil, da imamo opraviti z nevarno zasedbo. V živo se je vtis še odebelil. V rockovsko robustni in mračni liriki sta se rokovala bolečina in strast, krhkost in jeklenost. Nordijska americana je bila rezana z britvijo Birthday Party, rane pa so se celile z melanholijo Bonnieja »Princa« Billya. Skozi epske vrhunce se je razlila nordijska saga. Z njo je bend segel čez sakralne razsežnosti Wovenhand. Po ljubljanskem koncertu se je skupina odpravila v Švico. Gostili so jo v St. Gallenu na festivalu Nordklang, ki je profiliran s predstavitvijo aktualne nordijske glasbe in kjer povabljena imena s severa Evrope ob nastopih sodelujejo z lokalnimi glasbeniki. Get Your Gun so tako nastopili s pevskim zborom na akustičnem koncertu (že spet v cerkvi!) in še enkrat razgalil svojo posvečenost glasbi, ki je njihova edina vera.

Z nastopi po evropskih showcasih in festivalih v zadnjih letih se je zasedba Get Your Gun prebila v ospredje izzivalnejših imen evropskega rocka, a danes je vse kaj drugega kot le novo upanje. Sodeč po izvedenem v zadnjih dveh tednih imamo opraviti s prodorno skupino močne karizme in resno izklesanega glasbenega sporočila, za katero bomo še slišali.