Agencija je januarja v nadzornih postopkih namreč ugotovila, da sta operaterja kršila zakonodajo, ker sta glede na vsebino različno obravnavala podatkovni promet, ki ga ponujata svojim uporabnikom.

Deezer in Hangar mapa

Odločba se je nanašala storitve Deezer (Telekom Slovenije) in aplikacijo Hangar mapa (Simobil). Za obe sta operaterja ponujala brezplačen prenos podatkov oz. se ti podatki niso šteli v podatkovno kvoto. Agencija je Telekomu in Simobilu naložila odpravo nepravilnosti v roku 60 dni.

V odziv na določbo sta operaterja ta teden napovedala spremembo obračunavanja prenosa podatkov. V Telekomu so napovedali spremembe za storitvi Deezer in HBO GO - podatki za obe aplikaciji se bodo od 22. marca dalje črpali iz kvote v naročniških paketih.

V Simobilu podobno napovedujejo za storitev Hangar mapa od 24. marca dalje, vendar le v primeru »negativne odločitve sodišča glede vložene začasne odredbe«. V tem primeru bodo enako obračunani tudi podatki storitev NLB mklik, Unicredit mobilna banka GO! in Vodafone live.

Enakovredna obravnava

Slovenija je ena prvih držav, ki je internetno nevtralnost zapisala v zakon o elektronskih komunikacijah. »Ves internetni promet oz. prenos podatkov se mora v okviru enega naročniškega paketa obravnavati enakovredno. Ni dovoljeno ponujati brezplačnega prenosa podatkov ali prenosa podatkov z boljšo kvaliteto na osnovi ene storitve, aplikacije ali vsebine. Takšno ravnanje pomeni kršitev načela nevtralnosti interneta,« pojasnjujejo v agenciji.

Glede morebitnih kršitev internetne nevtralnosti v primeru drugih storitev oz. operaterjev v agenciji dodajajo, da spremljajo dogajanje na trgu in ukrepajo v skladu s svojimi pristojnosti. Konkretnih nadzornih postopkov, ki so v teku, pa ne morejo komentirati.

Načelo kršila tudi Amis in Tušmobil

Amis in Tušmobil sta kršila zakonodajo, ker sta glede na vsebino različno obravnavala podatkovni promet, ki ga ponujata svojim uporabnikom. Agencija jima je z odločbo zato naložila, da morata v roku 60 dni ves internetni promet, ki ga uporabniki mobilnega omrežja prenesejo pri uporabi različnih internetnih storitev, aplikacij ali pri dostopu do različnih vsebin, obravnavati enakovredno.

To vključuje dostop do vseh Amisovih spletnih strani ter prenos vsebin z njih, dostop do elektronskega predala ter storitve Amis MobiaTV (Amis) ter dostop do Tušmobilovega portala Tuškabina, dosegljivega na povezavi wap.tuskabina.si in prenos vsebin s tega portala (Tušmobil), so sporočili iz agencije.