Raziskovalci na oddelku za zdravje v zvezni državi Kalifornija so pojasnili, da vira okužbe, ki je okužil obiskovalce zabaviščnega parka Disneyland, niso identificirali. »Vzorci 30 bolnikov in Kalifornije so pokazali, da so vsi imeli ošpice genotipa B3, ki so odgovorne za nedaven obsežen izbruh v Filipinih, vendar so so ga zabeležili tudi v vsaj 14 državah po svetu in vsaj šestih zveznih državah v Ameriki v zadnjih šestih mesecih,« so pojasnili raziskovalci.

Disneyland v južni Kaliforniji obišče več milijonov ljudi na leto, veliko jih pride iz tujine. Ravno zaradi tega zdaj kalifornijske oblasti pozivajo starše, naj cepijo svoje otroke. Zdravstveni uradniki so prebivalce pozvali naj sebe in svoje otroke cepijo tudi v primeru, če bodo potovali v tujino v času spomladanskih počitnic.

V Berlinu so v letu 2015 zabeležili že 347 primerov okužbe z ošpicam, ker je dvakrat več kot v lanskem letu. Dr. Dirk Werber je pojasnil, da so vsaj dva primera nedavne okužbe z virusom ošpic v Berlinu povezali z Združenimi državami Amerike. Gre za žensko, ki je simptome bolezni občutila še pred potovanjem iz ZDA v Berlin, in otroka, ki je zbolel po vrnitvi v Berlin.

Zdravstvene oblasti v Berlinu so še dodale, da se je trenuten izbruh ošpic začel z otrokom azilantom iz Bosne in Hercegovine.