»Tole bom težko prebolela. Vse sem naredila za dober dosežek. Imela sem dober dan. Forma je bila prava. Sama sem bila pripravljena odteči najboljšo tekmo. Žal so tudi smuči del našega športa,« je z drgetajočim glasom in s solzami v očeh po tekmi SP v Falunu razmišljala smučarska tekačica Katja Višnar. Zgolj 11. mesto v sprintu v klasični tehniki je bilo manj od pričakovanj in manj od sposobnosti na dan D zadnjega dveletnega ciklusa. Ključen je bil slabši oprijem smuči v polfinalu, ko ni zmogla slediti ritmu Norvežank s kraljico Marit Bjoergen na čelu.

Z osmim časom ob minimalnih časovnih razlikah je v kvalifikacijah pokazala, da sodi v ožji krog favoritinj za kolajne. Spredaj so bile le štiri Norvežanke, Švedinja Stina Nilsson in kot najhitrejša Poljakinja Justyna Kowalczyk. Četrtfinale je bil perfekcija v vseh pogledih. Z odlično taktiko in izvedbo, ki jo je imela v glavi, je bila prepričljivo najhitrejša. Sposobna je bila nadaljevati niz slovenskih uspehov v paradni disciplini slovenskega teka. Petra Majdič je na prvenstvu v Saporu 2007, ko je bil sprint v klasiki drugič na sporedu, začela ero s srebrno kolajno in nadaljevala z »diamantno« v Vancouvru. Katja Višnar je nadaljevala tradicijo s četrtim mestom v dolini Fiemme 2013.

Tudi v Falunu je bila na dobri poti. Z zahtevno traso se je sprijaznila. Le redke so dolge tri minute in pol. »Prav dober tek v četrtfinalu je bil ključen. Izvedba taktike je bila prava. Dogajanje sem imela pod kontrolo. Bila sem močna, zrasla mi je samozavest. Tudi v polfinalu sem začela enako, odločno, potem pa...« S silovitim startom je prevzela vodstvo, že v prvem klancu pa je morala v »škarjice« in začela izgubljati boj z Marit Bjoergen, olimpijsko zmagovalko Maiken Caspersen Falla, kasneje bronasto in Kari Gjeitnes. Blejka je še enkrat spoznala kruto tekaško resnico, da se lahko pri pripravi smuči razblinijo dolgoletne sanje. »Oprijema je bila premalo. V klanec nisem mogla na polno,« je tožila razočarana. »Ne morem natančno razložiti, kaj je bilo s smučmi. Z ekipo se še nismo pogovorili in zato težko kar koli rečem. V polfinalu sem tekla z istimi kot v četrtfinalu, kjer so bile odlične. Kaj so z njimi vmes delali serviserji, ne vem. Če so se razmere med nastopoma spremenile in se je ohladilo, nisem bila pozorna,« pove o smučeh.

Na trasi za kompletne in vsestransko sposobne ni bilo presenečenj. Znova je bilo vse po norveških notah. Glede na reference z zadnjih tekem je še največje presenečenje pripravil Petter Northug, ko je ugnal bivša svetovna prvaka Rusa Nikito Krijukova in Ola Vigna Hattestada. Marit Bjoergen in Petter Northug sta poskrbela za kar nekaj zgodovinskih mejnikov. Vriskanje Bjoergenove v cilju je povedalo vse. »Uspelo mi je že doseči vse cilje, ki sem si jih zastavila pred sezono, in še vedno imam možnost, da vzamem več kolajn,« je žarela. Nova zlata je 30. kolajna na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, s čimer je prehitela legendarnega Bjorna Daehlieja. Je tudi prva s tremi zaporednimi zmagami v eni disciplini ter s 34 leti in 335 dnevi tudi druga najstarejša nordijska zmagovalka. Northug je pritekel že 12. zlato kolajno na velikih tekmah. Zlato je osvojil v vseh šestih disciplinah vključno z maratonom in štafetami. V finalu se je pomeril z mlajšim bratom Tomasom in kasneje dejal: »Njegove čestitke so me ganile skoraj tako kot zlata kolajna.«