Slovenska zračna eskadrilja je optimistično razpoložena odletela na vrhunec sezone na Švedsko. Peter Prevc in Jernej Damjan že imata mesto v ekipi za tekmo posameznikov v soboto, za preostali dve mesti bodo imeli drevi interne kvalifikacije Jurij Tepeš, Nejc Dežman in Matjaž Pungertar.

Šestindvajsetletni Jurij Tepeš je zaradi slabe pripravljenosti izpustil nastop na novoletni turneji in na treningu v Planici našel pravo formo za nadaljevanje sezone. Le malo je manjkalo, da bi ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu. Pred zadnjim skokom v nedeljo na poletih v Vikersundu si je namreč pozabil zapeti vezi. »Ko je že gorela zelena luč, sem povsem po naključju pogledal še proti vezem. Najprej sem menil, da so skrivljene, šele nato sem videl, da imam odpeti obe smučki. Najprej sem se hotel umakniti s startne klopi, a bi bil verjetno diskvalificiran, ker se je že prižgala zelena luč. Na hitro sem zapel vezi in naredil z 214 metri celo najboljši skok v Vikersundu. Dogodek je še ena popestritev v moji karieri, ki pa je nikomur ne priporočam. Niti pomisliti si ne upam, kaj bi se zgodilo, če bi se z odpetimi vezmi zapeljal v smučino,« je dramo opisal Jurij Tepeš, ki ima sloves najpogumnejšega skakalca v karavani.

S svojo pripravljenostjo je zadovoljen in si želi, da bi takšna ostala do konca zime. Pred Ljubljančanom je izziv, da se sploh prvič v karieri uvrsti v ekipo za nastop na srednji skakalnici. Na svetovnih prvenstvih v Oslu 2011 in Predazzu 2013 je bil na prvi tekmi gledalec. »Odločen sem, da tudi na manjši skakalnici dokažem, da nisem le letalec, ampak sem konkurenčen najboljšim tudi na skakalnicah. Vse se enkrat zgodi prvič, torej se bo tudi to, da bom v ekipi za srednjo skakalnico,« dodaja Tepeš.

Izziv za vso slovensko vrsto je kolajna na ekipni tekmi. »Vsakič ko smo pred svetovnim prvenstvom ali olimpijskimi igrami zmagali na ekipni tekmi v svetovnem pokalu, smo nato na najpomembnejši tekmi sezone ostali brez kolajne. Šest reprezentanc je zelo izenačenih. Za kolajno bo treba narediti osem skokov brez napake,« je dodal Tepeš.

Jernej Damjan bo na svetovnem prvenstvu nastopil petič. Najuspešnejši je bil ob debiju leta 2005 v Oberstdorfu, kjer je na srednji skakalnici med posamezniki osvojil šesto mesto, na moštveni tekmi pa bronasto kolajno, potem ko je v neposrednem dvoboju premagal slovitega Finca Janneja Ahonena. »Popotnica za Falun je veliko boljša, kot je bila pred desetimi leti za Oberstdorf. Takrat sem ob prihodu v Nemčijo skakal zelo slabo, na treningu sem bil pri repu, nato se mi je nenadoma odprlo. Letos sem precej bolj stabilen. Vsi fantje, ne le Slovenci, gremo po kolajno, osvojila jih bo peščica. Konkurenca je tako zgoščena, da odloča tudi to, kako se skakalec počuti na posamezni skakalnici,« napoveduje Jernej Damjan.

Matjaž Pungertar je izpustil polete v Vikersundu, se spočil, treniral v Planici in preizkušal novo opremo. »Forma je znova takšna kot decembra, ko sem bil najuspešnejši,« je optimističen Matjaž Pungertar. Nejc Dežman je v vlogi debitanta na svetovnih prvenstvih.