Marjan, zanimivo, da ste zelo zgodaj začeli spoznavati prizorišče prvenstva. S kakšnim posebnim razlogom?

Že v torek smo imeli uradni trening. Kombinatorci imamo kar tri uradne treninge. Tako smo si zagotovili dovolj časa, da spoznamo skakalnico in se v miru osredotočimo na tekme.

Zaradi poškodbe ste imeli kar veliko težav med sezono. Kako je s poškodovano nogo? Za kakšno poškodbo je šlo?

Malo pred novim letom sem poškodoval zadnjo stegensko mišico. Misleč, da ni nič hujšega, sem odhod k zdravniku odlašal in šel celo prehitro na tekme. Potem se je izkazalo, da je poškodba mnogo hujša, kot smo mislili. Sedaj gre vse normalno. Na zadnjem treningu pred odhodom sem vaje v fitnesu že delal brez težav.

Je zadnja tekma svetovnega pokala v dolini Fiemme, kjer sta z Gašperjem v ekipnem sprintu osvojila sedmo mesto, tudi za vas dober obet, da lahko v tej disciplini največ pričakujeta tudi na prvenstvu?

Vsekakor. Za zmagovalnim parom sva zaostala 25 sekund (spredaj sta bili dve štafeti Norveške in Avstrije ter štafeti Nemčije in Francije, op. p.). Šele v zadnji deseti predaji sem »spustil« vodilno skupino. Ni mi uspelo držati ritma najboljših. Dober podatek je, da sva devet predaj lahko vzdržala njihov ritem, ob dobrem skoku seveda. To je dober pokazatelj, da sva močna in nevarna. To je na neki način tudi najina najboljša disciplina, kjer lahko presenetiva. Le narediti morava skok, kot ga znava. V teku sva močna, v menjavi štafet sva dobro usklajena in lahko narediva dober rezultat.

Pred tednom malce presenetljivo niste ubranili naslova državnega prvaka. Vas je Gašper Berlot presenetil?

Po skokih sem imel 24 sekund prednosti in mislil sem, da bom z lahkoto zmagal, a me je Gašper presenetil. Konkurenca v ekipi je dobrodošla. S tem se napreduje tudi na treningih. Sicer je bilo tudi nekaj razlike v materialu, a tudi to je del športa. Tudi v tem pogledu je konkurenca znotraj ekipe dobrodošla, da opozori na pomanjkljivosti. S tem napredujeva oba.

Na novinarski konferenci pred odhodom v Falun so vam zaradi vaše nekajminutne zamude grozili s kaznijo, češ da jo boste zlahka odslužili z osvojitvijo zlate kolajne. Vi ste strogo resno odvrnili z protivprašanjem, ali je dovolj bronasta.

Malce sem se pošalil. Da bi razmišljal o tem, da osvojim kolajno, ne bi bilo dobro. To bi me le dodatno obremenjevalo. Razmišljam le o dobrem nastopu, o dolgih skokih in teku. Kot vedno bom dal vse, kar zmorejo noge, roke, srce in duša. Potem bosta ura in konkurenca pokazali, kam sodim. Meni velike tekme nikoli niso delale težav, na teh tekmah sem bil po pravilu najboljši. Ne vidim razloga, da tudi letos ne bi bil samozavesten.

Kdo so favoriti prvenstva na tekmi posameznikov?

Eric Frenzel je glavni favorit. Med Nemci, Avstrijci in Norvežani bo glavna bitka. Pa Francoza Jasona Lamyja Chappuisa bi tudi lahko šteli med favorite, a je imel prav tako težave s poškodbo. In morda še kdo. Ja, sebe tudi štejem v ta krog. Ha, ha.