Sistem vrednot Hamurabijeve Babilonije je preživel do danes. Nič čudnega. Ostanki Babilona so samo osemdeset kilometrov od današnjega Bagdada, Faludža pa deset kilometrov manj. Hamurabi je prav tako vladal Mosulu in Raki, kjer je danes kalifat, in tudi v Damasku. Okrog te geografije se vrtimo še danes. Kar koli se hudega zgodi zahodno od Carigrada, se bombardira Bagdad. Zgodba pa je šla naprej. Ideja je bila atraktivna in je v svojem času našla prvo poetično razširitev v Stari zavezi, kjer veljajo enaki zakoni kot v Iraku Sadama Huseina. »Kdor koga udari do smrti, naj bo kaznovan s smrtjo. Če ni prežal nanj, temveč mu ga je Bog dal v roke, ti bom določil kraj, kamor lahko uteče.  Če pa se kdo razsrdi na svojega bližnjega in ga umori z zvijačo, ga odtrgaj od mojega oltarja, da umre!«

Nova zaveza je potem dosegla velik propagandni uspeh z Jezusovim načelom, da je treba nastaviti drugo lice. V praksi je prevladalo malo manj znano Jezusovo načelo, da bodo »vsi, ki primejo za meč, z mečem pokončani«. Ta princip so v modernem času osvojile Evropska unija in Združene države Amerike, le da Evropejci vztrajajo, da je treba naprej poskusiti s sankcijami in šele potem udariti z mečem. Prerok Mohamed, ki je na veliko prepisoval iz Biblije, je načela sežel v strnjeni obliki. »Življenje za življenje, oko za oko, nos za nos, uho za uho, zob za zob, enake rane za enake rane.« Lex talionis so temu rekli Rimljani, ki so preprosto idejo že pred njim vključili v sistem svojega prava. Oko za oko velja za primitiven princip, vendar je ostal popularen do danes.

Ko so vojaki kalifata prikazali videoposnetek sežiga jordanskega pilota Moaza El Kasabeha pri živem telesu, je bil jordanski kralj Abdala v Beli hiši na obisku pri Baracku Obami. Takoj se je vrnil domov in zaukazal maščevalno bombardiranje položajev kalifata. Pilota, ki so ga živega sežgali, so najprej snemali na pogorišču, ki ga je povzročilo zavezniško bombardiranje, tako da je bil krog sklenjen. Vi sežigate nas, mi bomo zažgali vas. Govorice, da je kralj sam v povračilnem udarcu pilotiral letalo, so bile izmišljotina, čeprav je Abdala res bojni pilot. Kralj se ne maščuje sam, ampak maščevanje naroči dvorjanom. Tudi savdijski kralj ne izkoplje sam oči človeku, ki je v pretepu oslepil drugega, ampak operacijo naroči zdravnikom, ki to opravijo na human način.

To logiko smo prevzeli tudi mi, vendar z nekoliko korekcijami. Ko so 11. septembra savdijski državljani napadli svetovni trgovinski center v New Yorku, je predsednik George Bush kot maščevanje ukazal uničenje bližnjevzhodne države. Vendar ni sesul Savdske Arabije, od koder so napadalci prišli, ampak Irak, ki z napadom ni imel nobene zveze. Savdijec Osama bin Laden je to zameril. On je napadel New York kot maščevanje svojemu kralju, ker je leta 1991 poklical Združene države, da Meko in Medino ubrani pred Sadamom Huseinom, ki je ravnokar zasedel Kuvajt in nameraval zasesti tudi savdijska naftna polja. Legitimnost savdijske kraljeve družine temelji na vlogi zaščitnikov muslimanskih svetih krajev, ki jih ne smejo varovati neverniki. Da bi se maščeval savdijski kraljevi družini, je napadel njihove zaveznike, kar je imelo za posledico uničenje Iraka, upor proti Američanom in ustanovitev kalifata kot orodje maščevanja za okupacijo. Zavezniki iz časov okupacije Iraka so sedaj v vojni s kalifatom, ki je iz ostankov dveh propadlih držav ustanovil tretjo. 11. september za prvo zalivsko vojno, kalifat za drugo. Brez preroških videnj lahko sklenemo, da bo uničenju kalifata kot maščevanje sledilo nekaj še strašnejšega.

Če je veriga maščevanj predolga, za seboj pusti veliko jeznih ljudi. Nekaj tisoč Evropejcev je prišlo do sklepa, da morajo položaj uravnotežiti, in so se šli bojevat v Sirijo. Verjamem, da so bili njihovi nameni dobri. Vsi, ki gredo v vojno, imajo na začetku dobre namene. Potem se stvari obrnejo narobe in se znajdejo z nožem na vratu ter postanejo slavni na internetu. Po napadu na Charlie Hebdo se je v Evropi začelo govoriti o odvzemu državljanstva ljudem, ki se hodijo bojevat na Bližnji vzhod. Odločitev je bila zelo selektivna, ker ne vključuje evropskih prostovoljcev, ki hodijo služit kot svetovalci vojsk arabskih režimov, vojaki izraelske vojske ali pripadniki zasebnih vojsk v službi korporacij. Velja samo za amaterje. Državljanstva bodo vzeli samo ljudem, ki hodijo ubijat zato, ker jim tako narekuje njihovo versko prepričanje, ne pa za denar.

Tudi to se bo zapletlo. Arabska televizijska postaja Al Arabya poroča, da se poleg vseh drugih sedaj proti kalifatu v severnem Iraku bori tudi krščanska milica Duek Nauša, ki v prevodu pomeni samožrtvovanje. In da. Med njenimi člani so tudi Angleži in državljani drugih evropskih držav, ki so se tja odšli bojevat za svojo vero. EU ima zanimiv problem. Bo državljanstvo odvzela tudi prostovoljcem, ki so na Bližnji vzhod odšli branit Kristusov grob pred kalifatom? To bi bil napad na krščanske temelje Evrope in zanikanje zgodovine, na kateri je zasnovana celina.