V naslednjih vrsticah sva zajela temeljna izhodišča, ki naj vam bodo v pomoč. Verjameva, da vsak lastnik želi svojemu psu najboljše. A ne glede na to, kako zelo ga imamo radi, nova draga ovratnica psu ne predstavlja dodane vrednosti. Prav tako cvileč hamburger ali nova »moderna« igrača psu nista nič boljša od stare brisače, ki jo uporabljamo za igro. Pomembno je, da se znate s psom igrati, in ne cenovna vrednost igrače.

Psom razvajanje ne koristi, čeprav je ljudem takšno početje ljubo. Razvajanje je lahko prigovarjanje psu, podkupovanje s hrano, tudi dajanje hrane z mize je za večino ljudi prijetno početje. Ampak to psu ne koristi, najpogosteje mu celo škoduje. Veliko strank pride k nama ravno iz tega razloga. Naklonjenost moramo znati izkazovati – in to ne na zgoraj opisani način, ampak na način, ki psu ne bo škodoval. Ne pozabimo, da psi niso ljudje.

Pogosto je napačno razumljena tudi družabna stran psov. Ne potrebujejo toliko igre z drugimi psi, kot si ljudje večinoma mislijo. O tem sva že pisala v članku o socializaciji. Trdno sva prepričana, da se psi v prepogosti igri preveč navežejo na druge pse in so neposlušni, po drugi strani pa nenadzorovana groba igra lahko vodi celo v poškodbe.

Psi prav tako ne potrebujejo veliko »svobode«. Mnogi nama razložijo, da imajo pse spuščene (brez nadzora in prisotnosti lastnika!), da so dovolj svobodni. Pogosto tudi dodajo, da so prejšnjega psa izgubili, ker ga je povozil avto… Svoboda ni prosto tekanje po vasi. Svoboda je, ko se pes (pa tudi človek) počuti dobro znotraj pravil, ki mu jih postavi okolica.

Psi potrebujejo:

1. Strukturirano življenje. To pomeni postavljanje meja, pravil in omejitev. Brez kaosa, popuščanja, razvajanja, permisivnosti.

2. Kakovostno vzgojo. Ta zajema dobro komunikacijo, izoblikovanje zaupanja, odnosa, vzpostavitev dobrega vodstva, premišljeno socializacijo. Kakovostna vzgoja za življenje s psom ni enaka šolanju, saj je precej širši pojem.

3. Psihofizične zaposlitve. Na voljo imamo razne športe in miselne stimulacije. Ne glede na to, kaj s psom počnemo, mu moramo definirati smisel življenja. Psi so zafrustrirani, apatični in vedenjsko problematični, kadar ljudje ne izkoriščajo njihovega potenciala – kadar jih ne usmerijo v neko dejavnost in jim ne predstavijo smisla. Smisel življenja ni biti okrasek dóma, ki ga vsake toliko časa spustimo okrog hiše in mu mečemo hrano z mize. Smisel je kakovostna skupna dejavnost, ki jo z veseljem opravljamo s psom in v kateri uživa. Zato raziščite možnosti, poiščite najustreznejšo in jo izvajajte čim pogosteje. Izkoristite potenciale svojega psa in poskrbite, da mu ponudite to, kar v resnici potrebuje in si tudi zasluži!

www.alfakan.si