Sprva nam v knjigi oriše razsežnosti stresa kot enega izmed najtežjih bremen naše družbe in pokaže na razloge, zakaj vplivov stresa ne smemo jemati preveč zlahka. Vsak peti zaposleni namreč pravi, da čuti izjemen stres na delovnem mestu, okoli 14 odstotkov delavcev pa meni, da so zaradi stresa v službi zboleli. Stres ni le breme posameznika, temveč je tudi breme za državo. Podatki iz ZDA denimo kažejo, da za težave, povezane s stresom, namenijo okoli tristo milijard dolarjev na leto.

Začarani krog

Nadalje nazorno predstavi specifike stresa in situacije, ki bi lahko bile za posameznika bolj ali manj stresne. Bralcu se knjiga približa s podrobnimi osebnimi zgodbami, ki jih avtorica priloži ob koncu vsakega poglavja. Te mu pomagajo lažje in bolje razumeti svojo situacijo in nanjo preslikati teorijo.

Opredeli tudi povezavo čustev in stresa ter drugih neprijetnosti, ki jih ta bolezen 21. stoletja povzroča. Stres med drugim pripomore k nespečnosti, ki lahko poslabša druge psihične motnje, zaradi česar se lahko hitro znajdemo v začaranem krogu. Knjiga ponudi pregleden seznam simptomov, s katerim lahko ugotovimo, ali smo se znašli na tisti točki, ko nam stres onemogoča »normalno« življenje. Nekateri denimo ugotovijo, da so postali bolj čustveni in se odzivajo na stvari, ki se jih nikoli prej niso dotaknile.

Uspešni ljudje trpijo največ stresa

Najvišjo raven stresa naj bi doživljali najbolj motivirani in uspešni ljudje, Middletonova pa opravi z mitom, da moramo izprazniti urnik, če želimo stres zmanjšati. Učinkovitejše obvladovanje stresa ne pomeni nujno odpovedovanja rečem, temveč spreminjanje načina, kako te reči počnemo, in sicer tako, da bomo bolj učinkoviti, ne manj.

Nekateri si namreč zmotno predstavljajo, da je nestresno življenje mogoče le ob obilici brezdelja, vendar nam ta knjiga pove, da ni tako. »Ko se boste bolje naučili obvladovati stres, boste učinkovitejši in sposobni boste prenesti več, ne manj.«

Middletonova ponudi praktične in preizkušene prijeme za učinkovito spopadanje s to težavo. Kot pravi avtorica, sicer z dobrim obvladovanjem stresa še ne boste postali superčlovek, vendar se boste bolje počutili in dosegli več.

Zdravnica in psihologinja dr. Kate Middleton je direktorica organizacije Care v Hertfordshiru v Veliki Britaniji, pred tem pa je vodila državno dobrodelno organizacijo za pomoč pri anoreksiji in bulimiji. Profesionalno se največ udejstvuje na področju čustvenih in duševnih zdravstvenih težav ter pomoči ljudem pri premagovanju ovir, zaradi katerih ne dosegajo svojih pravih zmogljivosti.