Prirediteljem Zlate lisice gre precej na roko vremenska napoved za prihodnje dni. V mestu ob Dravi se je podnebje tudi ohladilo z osmih na tri stopinje Celzija, temperatura pa je v višjih predelih še nižja.

Gostota snega je takšna, da ne pričakujejo težav; zaupa jim tudi FIS

Z optimizmom zato v prihodnje dni in organizacijo dogodka zre vodja tekmovanja Gorazd Bedrač. "Kot ste videli, smo progo preparirali z injekcijsko desko, kar se nam je zelo dobro posrečilo. Struktura snega je kompaktna, na vsej tekmovalni liniji je količina snega nespremenjena, proga pridobiva na tekmovalni trdoti. Če bi namesto oblačnosti imeli jasno vreme, bi vsi ukrepi delovali še hitreje, a gostota snega je takšna, da ne vidimo težav, da bi progo spravili v čim boljše tekmovalno stanje," je na današnji novinarski konferenci povedal Bedrač.

Organizatorjem zaupa tudi vodstvo Mednarodne smučarske zveze, ki bo v Maribor prispelo jutri popoldan oziroma v petek dopoldan. "Progo bomo na sam dan tekmovanja utrjevali s soljo, če bo to potrebno, ta trenutek pa ostaja takšna, kot je. Zdaj samo še urejamo zaščito okrog tekmovališča, ograje in ostale objekte, da bo vse pripravljeno za tekmovanje. Direktor svetovnega pokala Atle Skaardal prihaja v petek dopoldan, je zelo umirjen in Fis ne dela nobene panike, nam popolnoma zaupa glede tega, kar je potrebno izvesti," je še dejal Bedrač.

Pričakujejo spektakel, tudi v središču mesta

Generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar je poudaril, da pričakujejo velik spektakel. "Pričakujemo veliko odmevnost, saj se po enem letu spet vračamo v Maribor. Pripravili smo se, da se dokažemo po organizacijski plati, gostimo najboljšo smučarko na svetu Tino Maze v svojem okolju, vse to zagotavlja ogromno gledalcev in medijsko odmevnost. Velik del dogajanja bi izpod Pohorja radi prenesli tudi v mesto, zato smo pripravili dve javni žrebanji startnih številk na Trgu Leona Štuklja v petek in v soboto, ki bosta pospremljeni z glasbenimi koncerti po 17. uri popoldan. V program verjamem in vem, da se bomo tudi v Mariboru približali superlativom."

"Infrastruktura na samem tekmovanju bo letos boljša, tribuna je povečana na 1100 mest, zagotovili bomo veliko pretočnost gledalcev na tekmovanju. Ker se je zakonodaja na področju prodaje vstopnic spremenila, pozivamo potencialne obiskovalce, da si vstopnice priskrbijo vnaprej preko sistema Eventim, ki pa bo karte prodajal tudi na samem prizorišču," je še dejal Vilar.

Prilagojena prometna ureditev

Prireditelji pričakujejo vsak dan med 15 in 20 tisoč obiskovalcev. Prometna ureditev bo pod Pohorjem zasnovana kot pred dvema letoma, to je po sistemu krožnega prometa. Če se bodo vsa parkirna mesta zapolnila, bo možno parkirati tudi pri Obrambnem domu in se od tam na prizorišče odpraviti z brezplačnim prevozom. Organizatorji so sklenili tudi dogovor z Marpromom, ponudnikom avtobusnih prevozov, da bo v času pred in po tekmovanju z avtobusom številka 6 na prizorišče moč priti brezplačno, avtobusov pa bo več kot običajno.