Pred dvema tednoma se je Blaž Kavčič mučil z bolečinami v desnem stopalu. Zaradi vnetega živca ni mogel igrati na vso moč, kar je bil eden od razlogov, da je v prvem krogu turnirja v Zagrebu izgubil proti Mihailu Južnemu. Po porazu je bil razočaran. Priznal je, da ima težave sam s sabo in da mu zaradi vseh poškodb počasi zmanjkuje potrpljenja. Isti problem, le da v levi nogi, je imel pred skoraj letom dni, pozneje si je septembra zlomil še koščico v stopalu.

V teh dneh je Kavčič boljše volje – vsaj če se lahko sklepa po njegovem glasu. Zdaj je vedrejši in z več energije. Trenutno je doma, potem ko so mu odstranili živec še iz desnega stopala. »Počutim se v redu. Najhujše je za menoj in tudi spim dobro,« je začel pogovor. Že v naslednjem hipu je razložil, da bo treniral tudi med bolniškim dopustom. »Obremenjeval bom vse razen nog. Ravno včeraj sem opravil prvi kondicijski trening, ki sem ga imel kar doma, saj me na trenutke noga še precej boli in se tako lahko takoj uležem.« Marsikdo se ob tem spomni, kako je lani treniral kar na stolu in udarjal žogico na drugo stran mreže, kar bo počel tudi tokrat. »V četrtek bom začel igrati s stola, da roka ne izgubi občutka za tenis in da ne bom imel v roki prevelikih bolečin, ko bom spet začel normalno trenirati,« je dejal.

Majhna sreča v nesreči je, da zdaj dobro ve, kako poteka rehabilitacija po takšni operaciji. »Lažje mi je, saj poznam ves postopek. Približno si predstavljam, kako stvari potekajo, zato nisem neučakan in nepotrpežljiv. Lani je bilo prvič in v takšnih situacijah pričakuješ, da se bodo stvari hitreje razvijale, in si potem malce razočaran. Zdaj sem bolje psihično pripravljen,« pravi. Dveh prstov na desni nogi zdaj ne bo več čutil v celoti, enako kot na levi. »Na levi nogi me je najprej precej oviralo, toda skozi čas se je stvar unesla in nisem imel večjih težav, predvsem na trdi podlagi. Na začetku se mora telo prilagoditi, da drugi deli stopala prevzamejo naloge teh dveh prstov. Potrebnega bo nekaj časa, da se situacija stabilizira. Približno po dveh mesecih bo kar v redu,« je zarisal pričakovanja na podlagi lanskih izkušenj.

Lani je Kavčič z odhodom na operacijo odlašal bistveno dlje kot letos, nato je med rehabilitacijo precej na silo igral še v reprezentanci v Davisovem pokalu, zato je na turneji manjkal od sredine februarja do začetka maja. »Tokrat je cilj, da se vrnem čim prej, a ne za vsako ceno. Dokler bodo bolečine, ne bom igral,« je dejal Kavčič, ki bo letos pri morebitnem nastopu v reprezentanci bolj preudaren. »Zdaj je približno ista situacija kot lani, saj je tudi letos približno tri tedne do Davisovega pokala. Takrat sem si z nastopom zelo podaljšal rehabilitacijo, zato bom letos Davisov pokal verjetno izpustil. Igral bom le, če se bo noga res dobro celila in ne bom imel težav.«