Falun bo po letih 1954, 1974 in 1993 že četrtič gostitelj svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Pri gostiteljih bodo zaradi tradicije in velikega skandinavskega rivalstva s sosedi Norvežani in Finci v središču zanimanja predvsem tekmovanja v smučarskem teku. Najbolje gredo namreč v prodajo vstopnice za 13 tekem v smučarskem teku. V predprodaji so obiskovalci pokupili že več kot 170.000 vstopnic, kar pomeni, da bo ob najprivlačnejših tekmah ob progi več kot 30.000 gledalcev.

V slovenski reprezentanci je 17 tekmovalcev in tekmovalk: skakalci Peter Prevc, Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Matjaž Pungertar, skakalke Špela Rogelj, Maja Vtič, Eva Logar, Katja Požun, Urša Bogataj, tekačice Katja Višnar, Alenka Čebašek, Nika Razinger, Lea Einfalt, Anamarija Lampič ter nordijska kombinatorca Marjan Jelenko in Gašper Berlot.

Udarni del slovenske reprezentance so seveda skakalci. Po poletih v Vikersundu so reprezentance izbrale različne načine za prehod z letalnice na srednjo skakalnico, na kateri tekmujejo zelo redko, običajno le vsaki dve leti na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah. Rusi, Japonci in Bolgar Zografski so neposredno iz Vikersunda odpotovali v Falun na trening, medtem ko so se preostale reprezentance za nekaj dni vrnile domov. Slovenska reprezentanca bo celo zadnja dopotovala na prizorišče, saj bo še danes trenirala v Kranju in na Švedsko odletela jutri zjutraj. To pomeni, da bo imela v Falunu zgolj en trening s tremi skoki, saj bodo v petek že kvalifikacije. Na edinem treningu bodo imeli Tepeš, Dežman in Pungertar interne kvalifikacije za dve mesti, saj imata Prevc in Damjan mesto v ekipi že zagotovljeno. »Na pot gremo šele v četrtek, saj nujno potrebujemo počitek in nekaj miru v domačem okolju. Za nameček nočemo motiti ritma, ki so ga fantje vajeni iz svetovnega pokala, ko na prizorišče pridemo dan pred kvalifikacijami. Moj načrt je, da bomo s takšnim pristopom bolj sveži na tekmi v soboto, ko bo ostra bitka za prvi komplet kolajn,« je odločitev pojasnil slovenski skakalni selektor Goran Janus.

Čeprav Slovenija blesti v letošnji sezoni, niso spreminjali ciljev, ki so jih zapisali že aprila lani. V načrtih tako ni zapisana kolajna, ampak na tekmah posameznikov po en tekmovalec do šestega, petnajstega in tridesetega mesta ter na ekipni tekmi in preizkušnji mešanih ekip do petega mesta. »Lahko dosežemo tudi več. Realno smo tihi favoriti, a konkurenca je izjemna. Kot trener bi si želel, da bi bili fantje v še boljši formi, kot so trenutno,« je dodal Janus.

Slovenske skakalke so na pot odšle včeraj. Svetovni vrh je trenutno rezerviran za Avstrijko Danilo Iraschko Stolz, Japonko Saro Takanaši, Nemko Corino Vogt in Američanko Sarah Hendrickson, ki po težki poškodbi prihaja v dobro formo, saj je bila konec tedna na tekmah na Ljubnem ob Savinji prvič v sezoni na zmagovalnem odru. A slovenski trener Stane Baloh stavi na dejstvo, da na največjih tekmah sezone kolajn vselej ne osvajajo favoritinje. Cilj majhne ekipe v nordijski kombinaciji z le dvema tekmovalcema pa je, da v Falunu doseže najboljše uvrstitve v letošnji sezoni.