Globus trgovina direktorja in lastnika Franca Bukovnika ni prejemala večjih plačil za knjižnico, vse financiranje je potekalo prek IC Doma. Toda po štirih letih od odprtja družinsko gradbeno podjetje iz Radomelj na kranjskem sodišču išče 80.000 evrov zapadlih plačil za tlake, ki so jih izdelali v knjižnici. »Medtem je Globus trgovina končala v stečaju in kranjska občina je pred dokončnim plačilom sprejela zavezujoč sklep, da morajo biti poplačani vsi podizvajalci. Mi smo pri IC Dom to terjali zaman, ker so se kar vrstili izgovori takrat še direktorja Marjeka in drugih. Nismo edini, poznamo podjetnike, ki so morali zapreti dejavnost zaradi neplačil za knjižnico,« trdi Matjaž Burger in dodaja, da so sami morali najemati posojila, ker del za knjižnico niso dobili plačanih.

Je ves denar končal v stečajih?

Čeprav sta bila prodajalca IC Dom, ki je prejel denar, in Globus trgovina, ki je lastnik blagovnice Globus, kjer je danes knjižnica, so dela zaupali Primorju, ki je imel v Kranju hčerinsko podjetje Gradbinec. Po zlomu Primorja sta oba končala v stečaju in od takrat so težave zaradi neplačil še bolj zapletene. V podjetju IC Dom so večkrat pojasnili, da oni neposredno niso sklepali pogodb s podizvajalci in za tem se je skrilo celotno ozadje zloma dveh gradbenih podjetij. Na koncu je zaradi neporavnanih obveznosti do bank v stečaj šlo še podjetje Globus trgovina, IC Dom pa uspešno posluje naprej. Podjetje Reflex, ki je zasteklilo pročelje knjižnice, je tako od Globusa trgovine terjalo 450.000 evrov, pri podjetju Burger pa so prepričani, da je ob stečaju Globusa trgovine zavezan k plačilu dokončanih del IC Dom.

Ko je bil župan Kranja Damijan Perne, je Mestna občina Kranj s sklepom sveta zavrnila dodatno plačilo knjižnice. Ko se je na županski stolček vrnil Mohor Bogataj, največji zagovornik posla z IC Domom, je mestni svet odobril dodatno plačilo, a z jasnim zagotovilom, da morajo biti vsi podizvajalci poplačani. Bogataj je obljubljal »pogovore z IC Domom«, a zdaj ni več župan, na dobro obiskano in lepo knjižnico pa pada senca zakulisnih poslov med IC Domom in Globusom trgovino, izvajalci ter podizvajalci.

Če torej IC Dom kot prejemnik vseh sredstev za knjižnico nima nič s terjatvami podizvajalcev, ostaja nepojasnjeno samo eno: ali je denar tistih, ki so zasteklili knjižnico, naredili tlake in jo prekrili s talnimi oblogami, končal v stečajih Primorja in Gradbinca ali pa ga je še kje kaj ostalo. Glede na to, da zdaj gradbenik toži IC Dom, bo končni odgovor dalo sodišče. Z odločitvijo o tem, da občina plača prodajalcu dodatno veliko vsoto, pa se ukvarja tudi računsko sodišče ob pregledu poslovanja Mestne občine Kranj.