Kriminalisti nadaljujejo preiskavo

Medtem ko je Žlaku končno rdečo luč v ponedeljek prižgal občinski svet, ta pri imenovanju Žgajnerjeve ne bo imel pomembnega vpliva, saj mandat direktorjev CSD na podlagi soglasja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dokončno potrjuje svet zavoda. Iz neuradnih, a zanesljivih virov pa smo izvedeli, daj naj bi za Žgajnerjevo lobirali prav predstavniki ministrstva v svetu CSD Trbovlje, kjer kot predstavnica občine sedi tudi Žgajnerjeva, ki se je pred odločanjem o kandidatih izločila iz glasovanja.

Ozadje izbiranja novega direktorja CSD Trbovlje, ki se je po odhodu prejšnje direktorice Irene Košnik Grošelj med poslance SMC začelo z jesenskim neuspešnim razpisom, zdaj preverjajo tudi kriminalisti. »Potrdimo lahko, da so policisti PU Ljubljana na podlagi prijave preiskovali sume domnevnih nepravilnosti v zvezi z razpisnimi pogoji, ki se nanašajo na delovno mesto na CSD Trbovlje,« je potrdila Nataša Pučko, predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana, in dodala, da policisti na podlagi usmeritev tožilstva preverjajo še dodatna dejstva, ki se nanašajo na primer.

Medtem ko v svetu zavoda o tem molčijo, je iz še ene prijave policiji, ki prihaja z elektronske pošte izmišljenega imena Miha Mato, razvidno, da naj bi prvi razpis ponovili, ker Žgajnerjeva takrat še ni imela opravljenega strokovnega izpita. Tega je opravila v času drugega razpisa, za katerega se tudi zasavska stroka pomenljivo sprašuje, zakaj je bil objavljen kar 30 dni. »S tem so ji dali možnost, da strokovni izpit opravi in se v drugo prijavi na to delovno mesto. In točno to se je tudi zgodilo,« pa v anonimni prijavi policiji sklepa Mato.

Predsednica sveta CSD Trbovlje Aleksandra Ocvirk na očitke o dolgo odprtem razpisu odgovarja, da so kandidatom želeli dati dovolj časa za temeljito pripravo programa dela in vizije zavoda, na vprašanje, ali se je kdo od kandidatov prijavil na oba razpisa, pa je odvrnila, da so to storili »določeni« kandidati. Pri tem je še slišati, da si zaposleni v CSD Trbovlje, prav tako kot si v Zdravstvenem domu Trbovlje niso želeli Žlaka, na položaju direktorice ne želijo videti Žgajnerjeve, temveč Zupanca, ki ima z delom v socialno ranljivem okolju z nadpovprečno stopnjo brezposelnosti že izkušnje, medtem ko Žgajnerjeva na področju socialnega varstva še ni delala. Prav tako se (v stroki) porajajo dvomi, kako lahko direktorica centra za socialno delo postane nekdanja poslanka, ki je v SNS zastopala stališča, ki so bila do posameznih manjšinskih skupin nestrpna. Na drugi strani pa je Žgajnerjeva nemalokrat opozarjala na klientelizem in vlado celo spraševala, ali preverja primernost kandidatov za vodilne položaje. O očitkih na njen račun smo se seveda z njo želeli pogovoriti, vendar nam je sporočila, da izjav do zaključka postopka ne bo dajala.

Brez podpore lokalne skupnosti

Ocvirkova je na vprašanje, kateremu od kandidatov so zaposleni bolj naklonjeni, odgovorila, da »zaradi varstva osebnih podatkov na navedeno vprašanje ni mogoče odgovoriti«. Kljub vsemu pa v svetu CSD Trbovlje priznavajo, da »bo nekomu, ki pozna ekonomske, socialne in kulturne značilnosti lokalnega okolja, lažje razumeti tudi potrebe in pomanjkljivosti tega okolja ter stiske ljudi«.

Na pristojnem ministrstvu pa o pomembnosti direktorjevega poznavanja lokalnega okolja pojasnjujejo, da se bo ministrica Anja Kopač Mrak o tem opredelila v soglasju, za katero pa svet zavoda še ni zaprosil. Kar zadeva druge sume nepravilnosti pri izboru novega vodstva CSD Trbovlje, suhoparno odgovarjajo, da še nimajo informacij, da bi bila preiskava končana.

So pa toliko zgovornejši sicer anonimni Zasavci, ki se siti političnega kadrovanja po pomoč obračajo na policijo. Čeprav ne bo pomagalo, po naših informacijah Žgajnerjevi ne bodo dali podpore niti v lokalni skupnosti, ki je sicer z njeno izločitvijo iz glasovanja za novega direktorja izgubila svoj glas.

Kot so pojasnili na trboveljski občini, Žgajnerjeva ni podala odstopne izjave, niti ni bila razrešena, da bi lahko v svet imenovali novega predstavnika, in četudi bi se to zgodilo, bi postopek trajal predolgo, da bi lahko novi član k imenovanju direktorja podal glas občine. »Da se bo članica sveta zavoda prijavila za direktorico zavoda, pa seveda nismo imeli podatkov,« je še povedala trboveljska županja Jasna Gabrič.