Po podatkih berlinskega urada za zdravje in socialne zadeve so morali zaradi te zelo nalezljive virusne bolezni hospitalizirati več kot 100 ljudi. Glede na raziskavo med okuženimi pa jih kar 90 odstotkov proti ošpicam ni bilo cepljenih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vir okužb prosilci azila iz BiH in Srbije

Vir okužb so bili sicer prosilci azila iz BiH in Srbije, kjer so bili programi cepljenja sredi vojn na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih minulega stoletja prekinjeni.

Že nekaj tednov po izbruhu je bila več kot polovica novih pacientov Nemcev, med njimi številni, ki so bili rojeni po letu 1970. Ti niso dobili druge doze cepiva, ki so jo priporočili šele po letu 1991.

Tretjina vseh otrok v Nemčiji ni bila deležna zadostne imunizacije

Precepljenost med otroki se je v Nemčiji občutno izboljšala z letom 2000. Danes jih je 96,7 odstotkov prejelo eno dozo cepiva, 92,4 pa še drugo. Za dolgotrajno izkoreninjenje bolezni je sicer potrebna vsaj 95-odstotna precepljenost z obema dozama.

Študija, ki so jo v Nemčiji opravili leta 2013, pa je pokazala, da tretjina vseh otrok v Nemčiji ni bila deležna zadostne imunizacije ali pa so jo cepili prepozno. Po mnenju vodje enote za imunizacijo pri Kochovem institutu Anette Siedler je stopnja imunizacije med prebivalstvom še vedno prenizka, izbruh v Berlinu pa predstavlja grenak udarec.

Politiki storijo premalo za izkoreninjenje ošpic

Po mnenju predstavnika združenja nemških pediatrov Ulricha Fegelerja za izkoreninjenje ošpic še vedno premalo naredijo politiki. Leta 2013 je takratni nemški minister za zdravje predlagal obvezno cepljenje za ošpice, a je naletel na gluha ušesa, spominja dpa.

Z izbruhom ošpic se trenutno borijo tudi na Hrvaškem, prav tako pa so nedavno preplah povzročile v ameriški Kaliforniji.