Mars One je aprila leta 2013 napovedal prvo (enosmerno) potovanje človeka na Mars, prijav nanj pa je bilo več kot 200 tisoč. Po pogovorih zdravstvenega direktorja Norberta Krafta s 660 kandidati jih je sedaj v izboru ostalo le še sto. »To je pomemben korak v smer iskanja najprimernejšega kandidata za Mars,« je v izjavi za javnost zapisal soustanovitelj in izvršni direktor Mars OneBas Lansdorp.

Med stotimi kandidati tudi Slovenec

Med stotimi preostalimi kandidati je ostalo 50 moških in 50 žensk, starih med 19 in 60 let. 39 kandidatov prihaja iz ZDA in Južne Amerike, 31 iz Evrope, 16 iz Azije, sedem iz Afrike in sedem iz Avstralije. Ti bodo sedaj v skupinskih izzivih skušali dokazati voljo in zmožnost za uspešno izvedbo projekta na Marsu.

Med zadnjo stoterico se je uspelo uvrstiti tudi 41-letnemu Slovencu Mateju Sagmeistru, ki ga kličejo tudi Zagi. »Gibanje me je vedno motiviralo,« piše na profilu strani Mars One. »Zvezde, vesolje in Apollo – vse to mi je predstavljalo navdih za letalstvo in vesoljska potovanja. Profile ostalih kandidatov si lahko ogledate tukaj.

Na vsaka štiri leta nova ekipa na Mars

Po še enem osipu kandidatov bodo preostale razdelili v ekipe po štiri, ki se bodo usposabljali v simulaciji oporišča na Marsu. Po končnem izboru bo v sklopu projekta ostalo 24 astronavtov (šest ekip po štiri), ki bodo redno zaposleni pri projektu in bodo pripravljali misijo kolonizacije Marsa. »Če si najboljši kandidat, še ne pomeni, da si tudi najboljši ekipni igralec, zato se zelo veselim prihajajočih izzivov, pri katerih bomo opazovali ravno ekipno sodelovanje,« je poudaril Kraft.

Načrt projekta Mars One je od leta 2025, ko bo na rdeči planet poletela prva štiričlanska ekipa, nanj vsaka štiri leta poslati novo. Zaenkrat ni načrtov, da se bo kdo od njih vrnil nazaj na Zemljo.