Novi PRP je sprožil tudi ostre polemike med različnimi skupinami kmetijskih proizvajalcev. Manjši kmetje velikim gospodarstvom očitajo, da bodo iz tega segedina pobrala meso, njim pa pustila zelje. Marko Višnar, direktor Farm Ihan, enega od »PRP-privilegirancev«, jim odgovarja, da si delniške družbe, ki so še ostale v kmetijstvu, »po desetletjih posta« zaslužijo pomoč. »Tudi delniške družbe dovajajo zrak v pljuča slovenskemu kmetijstvu, krepijo BDP, pravzaprav omogočajo preživetje socialno ogroženim malim kmetijskim gospodarstvom.  Brez njihove 'zaščite' bi se slovensko kmetstvo  kaj hitro spremenilo v komunalne delavce evropskega arboretuma,« svoje razmišljanje podkrepi Višnar.

Kmetijski minister Dejan Židan je imel pred očmi tudi Višnarjevo podjetje, ko si je že lani izmislil ukrep v dobrobit živali, s katerim je nameraval prašičerejskim farmam v novem PRP zagotoviti dodaten denar, če bodo prašičem ponujale nadstandardno bivanje v hlevih. Toda Bruselj nam tako za lase privlečenih nadstandardov, kot je denimo ta, da bodo rejci prašičem zagotovili dovolj vode, da bodo prezračevali hleve in v času, ko ima plemenska svinja pujske, privili nekoliko močnejšo žarnico..., ni potrdil. To namreč morajo početi že po veljavnih predpisih, zato tega Bruselj ne bo dodatno plačal. Na to dejstvo so strokovnjaki kmetijsko ministrstvo opozarjali še pred pošiljanjem PRP v Bruselj, tudi bruseljski uradniki so jih neformalno svarili, da takšnih »nadstandardov« ne priznavajo, a so kljub temu vztrajali.

Posledično nam je evropska komisija PRP potrdila pozneje, kot so v svoj načrt zapisali na kmetijskem ministrstvu. To je v naglici brezglavo spreminjalo sprva predvidene ukrepe, zato ne preseneča, da je minister Židan že na dan potrditve programa v Bruslju kmetijskim organizacijam obljubil skorajšnje popravke tega dokumenta. A je glede na številne zaplete pri njegovem dosedanjem usklajevanju z Brusljem težko verjeti, da bi ga s popravki uspel zlahka prepričati. Zato kmetje stresajo jezo na nič krive kmetijske svetovalce, katerih naloga je, da jim svetujejo, katere ukrepe iz novega PRP naj izberejo. Pa jim znajo pravilno svetovati? »Kje pa! V tej državi ni človeka, ki bi mu bilo glede PRP vse jasno. Tudi pristojni na ministrstvu se zelo lovijo. Na izobraževanjih, ki so jih pripravili za nas, so se vrstila le vprašanja, odgovorov nanje ni bilo. Tudi če bi odgovore imeli, bi težko delali, zdaj, ko jih nimamo, bomo pa čarali,« je na to vprašanje odvrnil eden od kmetijskih svetovalcev z ljubljanskega območja.