Pred dvema letoma smo se s planiškimi delavci po končanih tekmah na letalnici in zmagoslavju Jurija Tepeša poslovili z besedami, da se vidimo prihodnje leto na novi, rekordno veliki letalnici pod Poncami. Lepe želje se niso uresničile, a po letu dni premora je zdaj gotovo vsaj eno – letošnji finale svetovnega pokala v smučarskih skokih bo na prenovljeni in podaljšani velikanki, ki bo dovoljevala polete do 250 metrov. Morda še meter ali dva več... In nič več!

Dirka za rekordom bi morala biti v tem lepem športu sicer potisnjena vstran, a dejstvo je, da so planiško velikanko obnavljali in podaljševali tudi s tem namenom in da mimo pogovorov o rekordni znamki 251,5 metra Andersa Fannemela tudi včeraj, ko sta si letalnico ogledovali ministrici za šolstvo Stanka Setnikar Cankar in za evropske kohezijske projekte Alenka Smerkolj, ni šlo. Direktor Zavoda za šport Planica in vodja tekmovanj v Planici Jelko Gros je bil zelo jasen: »Letalnice v Vikersundu, Kulmu in Planici so zdaj približno enako velike, dolžine poletov pa odvisne od številnih dejavnikov. Ko je rekord postavil Peter Prevc, sem bil zadovoljen, češ, če že mora biti na Norveškem, je vsaj zaradi Petra tudi naš. No, včeraj sem bil pa bolj slabe volje. Zdaj so nas stisnili na pol metra. Dlje kot 252 metrov v Planici preprosto ne more iti.«

Lov za rekordom ne sme biti prioriteta

Te dni je bistveneje, da bo letalnica sploh dokončana in da bodo čez mesec dni skoki lepi in predvsem varni. »Na letalnici je dovolj snega, prvega marca ga bomo razprostrli še na zaletišču, nato bo sledila homologacija in najverjetneje v torek, 17. marca, prvi preizkusni skok. V mislih imam dva skakalca, ki imata izkušnje s preizkušanjem naprav, eden je Jaka Rus, drugi pa Rožle Žagar. Odločil se bom glede na to, kdo bo na treningih delal manj napak,« je napovedal Jelko Gros in bil kar malo kritičen do prirediteljev na Norveškem. »Včeraj smo gledali lov na rekord, ko je večina fantov pristajala med 120 in 140 metri in je bila tekma dolgočasna, Fannemelu pa je uspel izvrsten polet v izvrstnih razmerah in je dosegel rekord. Mi rekorda ne bomo izsiljevali, tekma bo lepša, večina jih bo skakala od 180 metrov naprej.«

Samo dela na letalnici so vredna pet milijonov evrov, po propadu Tehnika jih s podizvajalci dokončuje Javna razsvetljava, ki je zaradi dodatnih del z Zavodom za šport Planica že podpisala 750.000 evrov vreden aneks k pogodbi. Nordijski center Planica z vsemi skakalnicami, pomožnimi objekti (večina je že zgrajena) in tekaškim delom, ki se še gradi, bo vreden predvidoma 46,4 milijona evrov. Šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar je poudarila, da gre za največji športni projekt v državi. »Zato tu ne sme iti zgolj za eno tekmo. Nordijski center mora živeti vse leto, namenjen bo športnikom in rekreativcem, poleti tudi turistom. Mi smo svoj del financ uredili, zelo žal pa mi je, da do Planice vodi tako slaba cesta. Potrebujemo dostojno cestno povezavo,« je ministrica opazila tisto, kar domačine moti že desetletje. Mimogrede, z ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da so vsi projekti obnove cest od Hrušice do Tamarja zaradi pomanjkanja denarja – ustavljeni.

Varnost hud logistični zalogaj

Direktor Javne razsvetljave Stanko Furlan je zatrdil, da bo do zadnjega pregleda letalnice 9. marca vse nared. Čeprav pogled na gradbišče laiku sproža nemalo dvomov. »Gre resnično le še za malenkosti, na zaletišču potekajo lepotni popravki, nekaj dela je še v ogrevalnem prostoru. Na gradbišču je bilo hkrati tudi do 70 delavcev,« je razložil Furlan. Največ preglavic bo imel organizacijski komite s Primožem Finžgarjem na čelu z zagotavljanjem varnosti, saj bodo tekme potekale neposredno ob gradbišču tekaškega dela nordijskega centra. »Zaradi gradnje imamo na voljo nekaj manj parkirišč, a večji zalogaj bo varnost. Poskrbljeno bo za dvojno ograjo okoli gradbišča, za urejene dostopne poti,« je dejal Finžgar. Proračun letošnje prireditve je podoben prejšnjim, se pravi okoli 1,8 milijona evrov. Za finančno pokritje potrebujejo 55.000 gledalcev v vseh tekmovalnih dneh. Vstopnice po 23 evrov so že v predprodaji, na dan tekme bodo stale 29 evrov.