Husqvarna vstopa v leto 2015 s posodobljenimi snežnimi frezami različnih razredov, ali kot pravijo sami – za čiščenje pešpoti, dovozne poti ali soseske. Posodobljene, prenovljene, osvežene ali pač dopolnjene – v letu 2015 snežne freze Husqvarna z motorji lastne proizvodnje še bolj suvereno grizejo v sneg.

Najnovejšim snežnim frezam (deset novih modelov) je poleg kakovostne izdelave skupen tudi proizvajalec motorja – Husqvarna. Lastni motorji imajo petletno garancijo, prav na vseh frezah pa je možen tudi električni zagon preko vtičnice. Snežne freze Husqvarna so glede na namen in zmogljivosti razdeljene v tri serije – 100, 200 in 300. Modela iz serije 100, ST 121 in ST 151 sta najmanjši Husqvarnini frezi, a sta namenjeni precej specifičnim nalogam. Gre za manjši frezi brez lastnega pogona, ki sta pripravni predvsem za delo na manjših površinah. Enostopenjski frezi (sneg izmetavata neposredno, brez drugega polža za izmet) imata gumijastega polža, ki je učinkovit predvsem na sveže zapadlem snegu. Bistvena prednost takšnega sistema je prednost pri delu na občutljivih površinah, kjer mehke lopate polža ne puščajo sledi. Tlakovci, kamnite talne obloge in celo tikovina so torej materiali, na katerih s takšno frezo delamo brez skrbi za poškodbe. Husqvarna je to težavo na večjih modelih odpravila z namestitvijo plastičnih drsnih čevljev na obeh straneh freze.

Na Gorenjskem, kjer smo pred dvema tednoma preizkušali snežne freze, smo model ST 151 (od ST 121 se razlikuje po LED žarometu in možnosti nastavljanja izmeta z ročico) preizkušali na snegu, ki smo ga pred tem nasuli z drugo frezo, saj svežega ni bilo. Gumijast polž odlično očisti površino, manevriranje s kompaktno frezo pa kljub temu, da nima pogona, ni prezahtevno. Pohvaliti moramo majhne mere in možnost preklopa ročaja, da lahko frezo shranimo tudi v manjši prostor.

Prenovljena oblika polža

Med frezami serije 200 že najdemo naprave, ki so namenjene delu v najtežjih razmerah. Celovit nadzor na komandni plošči, ogrevani ročaji in servokrmiljenje so le nekateri izmed dodatkov. Freze te serije že imajo dvostopenjski sistem izmeta, kar pomeni da prednji polž sneg razbije in zdrobi, izmetni ventilator pa sneg odmetava. Izmet takšnih frez je neprimerno večji od tistega pri enostopenjskih, saj lahko ob optimalni nastavitvi sneg odmetavamo več kot deset metrov daleč. Posebnost najnovejših Husqvarninih frez je trakasti rezalni polž, s katerim je izboljšano drobljenje in rezanje snega v primerjavi s starejšimi modeli.

S serijskimi dodatki bo delo še bolj učinkovito

Pri seriji 200 nas je najbolj zanimala sposobnosti modelov ST 224 in ST 227P oziroma razlika med najmanjšim in srednjim modelom serije. Slednji je opremljen s servokrmiljenjem, ki bistveno izboljša obračanje freze, ima sedem centimetrov večjo delovno širino in nekoliko močnejši motor kot model ST 224. Gre torej za precej podobna modela, bistvena prednost 500 evrov dražjega ST 227P pa je ravno servokrmiljenje. Zdi se, da močnejšega motorja (podrobnosti v okviru s tehničnimi podatki) pri delu ne bi pogrešali toliko kot lažje manevriranje s frezo. Izklop zapore diferenciala omogoči pogon z enim kolesom (ali gosenico pri nekaterih modelih serije 300), kar pomeni bistveno lažje obračanje kot pri modelu brez tega dodatka. Uporabnost takšnega sistema za obračanje freze je odvisna od površine za čiščenje, a se načeloma pri vsaki večji površini veliko obrača in menja smer. Zato je po naših izkušnjah prednost Husqvarne ST 227P predvsem servokrmiljenje, medtem ko je manjši model ST 224 izvrsten primer odličnega razmerja med ceno in zmogljivostmi, ki so zelo blizu močnejšemu modelu.

Neuničljive freze serije 300

Najbolj zmogljive snežne freze Husqvarna iz serije 300 so najbolj robustne in izdelane za delo na velikih površinah zbite in visoke snežne odeje. Vse so opremljene z brezstopenjskim hidrostatičnim pogonom naprej in nazaj ter servokrmiljenjem. Ohišje rezalnega polža je še bolj robustno, njihova posebnost pa je tudi zelo odporen litoželezni izmetni ventilator. Zaradi uporabe najbolj kakovostnih materialov je življenjska doba sestavnih delov daljša, takšna izdelava pa zmanjša tudi tresljaje in s tem omogoča udobnejše delo. Dva modela sta na voljo z goseničnim pogonskim sistemom, ogrevani ročaji, električni zagon in LED žarometi pa so pri Husqvarninih frezah tako in tako že skoraj samoumevni. Za čiščenje celotne soseske, pravijo pri Husqvarni.

Jošt Bukovec