Nastajanje številnih gramoznic in umetnih jezer v regiji ter s tem povezane nesreče in utopitve so v sedemdesetih letih spodbudile ustanovitev potapljaške reševalne enote GA-PO-RA (gasilci potapljači Radgone) v Gornji Radgoni. Ob tem ne smemo pozabiti, da sta zaradi svoje hitrosti in nepredvidljivosti nevarni tudi reki Mura in Ščavnica. Potapljaška enota, ki je bila ustanovljena ob podpori civilne zaščite in PGD Gornja Radgona, je že na začetku naletela na mnogo ovir, kot so težave z opravljanjem izpitov ter pomanjkanje kadra in opreme.

Enota GA-PO-RA je zares zaživela leta 1980, ko je šest usposobljenih potapljačev z opremo in odličnim znanjem postavilo temelje reševalnega potapljaštva v Gornji Radgoni. Enota s petnajstimi operativnimi člani je danes opremljena s popolno potapljaško in reševalno opremo, dvema čolnoma, sistemom za brezžično podvodno komunikacijo in sonarjem za preiskovanje dna. Je ena izmed najbolje usposobljenih tovrstnih enot v Sloveniji, ki deluje v celotnem Pomurju, po potrebi tudi v drugih koncih Slovenije in tudi za mejo, pri avstrijskih kolegih.

Iz vode v avtocestne predore

Potapljaška enota je vključena v PGD Gornja Radgona in vsi njeni člani so tudi gasilci. Gre za veliko društvo IV. kategorije s 276 člani (56 operativci), ki opravlja operativne in preventivne naloge na območju občine Gornja Radgona (75 km2), na območju UE Gornja radgona (250 km2) pa izvaja tudi koncesijsko dejavnost kot gasilska enota širšega pomena. V letu 1999 je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje PGD Gornja Radgona dodelila koncesijo za posredovanje ob nesrečah v cestnem prometu, nesrečah z nevarnimi snovmi in reševanju na vodi in iz vode, v letu 2012 pa je z nakupom vozila za posredovanje v predorih PGD Gornja Radgona pridobila tudi koncesijo za reševanje ob nesrečah v predorih. Vozilo GVC 16/25 je namenjeno za posredovanje na avtocestnem odseku Cerkvenjak–Sveti Jurij ob Ščavnici in za posredovanje v predoru Cenkova.

Društvo vodi mlad in zagnan kader, ki skrbi za strokovno, teoretično in praktično usposobljenost operativnih članov. Člani so aktivni so v domačem okolju in po vsej državi, nekaj pa jih svoje društvo zastopa tudi v različnih komisijah Gasilske zveze Slovenije. Vse kaže, da mu ne bo težko ohranjati slovesa ene najbolj vsestranskih gasilskih enot v severovzhodni Sloveniji.