V izvedbi muzeja in Zavoda V-oglje iz Šenčurja so s pomočjo slovenskega veleposlaništva v Berlinu odprli razstavo del, nastalih na simpozijih V-oglje od leta 2006 naprej, in predstavili slovensko moderno umetniško keramiko.

V nizki, tristo let stari zgradbi na Schustehrusstrase 13 v Berlinu, z belo leseno ograjo in s čudovitim zelenim atrijem, ki gosti predvsem nemško govoreče umetnike, se je tokrat slišal slovenski jezik in okušale so se naše dobrote: kranjska klobasa, potica, gibanica, slovenska penina, vino in sokovi. Številni gosti so razstavni prostor napolnili do zadnjega kotička, zbrane pa sta nagovorila direktor muzeja Heinz J. Theis in naša veleposlanica Marta Kos Marko. Zavod V-oglje in pri njem nastala dela je predstavila direktorica muzeja keramike iz Westerwalda Monika Gass, Niko Zupan pa je predstavil slovenske umetnike ter se za možnost razstavljanja v imenu Zavoda V-oglje in umetnikov zahvalil gostoljubnemu Theisu. Poleg številnih umetnikov iz Slovenije se je odprta udeležila tudi Anna Malicka Zamorska iz Poljske. Prijetno druženje umetnikov in gostov v lepem ambientu razstave je dopolnil glasbeni nastop Dana Grahelja s kitaro.

Slovenska keramika bo obiskovalcem na ogled do 1. junija 2015. Predstavljajo se: Ifigenija Simonović, Ivan Skubin, Marjeta Baša, Lidija Zdešar, Saphana Gandharb, Niko Zupan, Majda Jager Schlosser, Marja Prelovšek, Anamarija Nuša Mulej, Ivana Petan, Urška Aljančič, Kristina Rutar, Sanda Kürbus Zore in Barba Štembergar Zupan. Večja, obsežnejša razstava kar sedeminštiridesetih avtorjev (43 keramikov in štirje fotografi), iz enaindvajsetih držav predstavlja dela, nastala na simpoziju V-oglje, bo na ogled kar do 10. avgusta 2015.

Obe razstavi sta najava desete obletnice delovanja simpozija umetniške keramike V-oglje. Številni ljubitelji umetnosti z vsega sveta, ki vsako leto obiskujejo kulturni Berlin, bodo tako lahko spoznali del naše kulture. Razstavljena dela so zelo raznolika, v berlinskem muzeju keramike pa je to prva razstava z zgolj sodobno moderno umetniško keramiko, na kar smo lahko še posebej ponosni. (sč)