V prilogi vam pošiljamo skici in izmere. To sobo bi radi uporabljali za hobije in prosti čas. V njej sta že dve omari takoj ob vhodu levo (višina do pregiba in dolžina 2 x 90 cm) in trosed, ki se raztegne v ležišče. To bi naj ostalo, želimo pa si še udoben počivalnik ali dva za branje, mizo za ročno ustvarjanje (slikanje na steklo, izdelovanje dekorativnih predmetov itn.), kak regal ali predalnik za shranjevanje vsega tega, morda pa tudi manjši televizor. Sobo bi uporabljali tudi za občasno prenočitev gostov, večjih gradbenih posegov pa ne bi radi izvajali. Prosimo za vaš strokoven nasvet in se vam zahvaljujemo. Alenka

Odgovor: Vesela sem, da vam je bila moja rešitev v pomoč pri opremljanju vaše dnevne sobe pred leti. Tudi vaša mansardna soba za risanje, branje in prenočitev gostov se lahko funkcionalno opremi.

V narisanem predlogu sem vam pod okno, saj za risanje potrebujete tudi naravno svetlobo, umestila veliko mizo. Delovna površina mize naj sega od stene do stene. Na desni strani lahko pod mizo umestite niz predalov ali kar izvlečni element na kolescih s košaricami (kot kuhinjski elementi za steklenice). Višina naj bo standardna: 73 do 75 centimetrov. V nadaljevanju vaših omar naj bodo police s predali višine 155 in globine 50 centimetrov (višino vam določa kolenčna višina), na nasprotni steni pa naj bodo odprte police zopet do kolenčne višine 85 in globine 30 centimetrov. Tudi za televizijo bo na policah dovolj prostora. Desno ob vratih umestite obstoječi trosed.

Tudi za dva počivalnika bo prostora dovolj. Stene vključno s poševninami naj bodo bele. Prav tako naj bo belo pohištvo, vključno z delovno mizo. Delovna površina je lahko zaradi večje obstojnosti obdelana enako kot kuhinjski pulti. Počivalnika in trosed naj bodo živih barv – rumeni, oranžni ali morda rdeči. Predlagam vam, da za obstoječi trosed kupite samo novo prevleko. Upam, da vam bo tudi ta rešitev v pomoč.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.