V pritličju bi odstranili stene med dnevno sobo, kuhinjo, shrambo in pralnico, ker bi radi pridobili velik in svetel dnevnobivalni prostor z vzidanim kaminom na sredi, zato bi potrebovali nasvet za postavitev kuhinje in dnevnega prostora. Stopnišče, ki vodi v klet, bi radi zaprli. V prvem nadstropju bi balkon pozidali in s tem pridobili večjo sobo, ki ne bo prehodna. V kleti razporeditev prostorov ostane nespremenjena.

Zanima me, kakšni so vaši nasveti glede razporeditve prostorov v pritličju in rešitev glede dodatnih vrat v nadstropju. V prilogi vam tudi pošiljam skice tlorisa kleti, pritličja in nadstropja. Za nasvete se vam že vnaprej zahvaljujem. Bojana Šerjak

Odgovor: Za boljši izkoristek prostora vam predlagava ukinitev hodnika, ki po nepotrebnem zavzema veliko koristne površine, hkrati pa, če zaprete stopnišče v klet, ni več potreben. Glede na to, da boste spreminjali vse napeljave, predlagava premestitev stranišča v prostor, katerega stena se poravna s stopniščem. S tem boste pridobili velik dnevnobivalen prostor pravokotne oblike, kar bo poleg drugih prednosti olajšalo tudi postavitev opreme.

Na sredini, med kuhinjo in dnevno sobo, ostane nosilni element s kaminom, otok, ki vizualno loči dnevno sobo od kuhinje in jedilnice. Pomembno je prosto gibanje okrog otočka, kar v prostor vnaša dodaten občutek velikosti. Kuhinja naj bo v nizu ob steni, jedilna miza pa prislonjena na otok. Najprimernejši je kamin s tristrano zasteklitvijo, ki je viden iz dnevne sobe in jedilnice in sevalno toploto enakomerno razporedi po celotnem prostoru.

Dodatna vrata iz hodnika v nadstropju pomenijo izgubo prostora. Predlagava vam, da hodnik z vrati razširite v že majhen prostor kabineta in s tem ne izgubljate čistih tlorisov v sobah.

Veliko užitkov v prenovljenem domu!

Gregor Vernik, mag. inž. arh, Dean Marčetič, mag. inž. arh., 2AMV Arhitekti