Dekličina družina je iz Maribora v soboto sporočila, da je z njo vse v redu. Vsem, ki so sodelovali pri reševanju njenega položaja – humanitarnim aktivistom, novinarjem, nevladnim organizacijam in politikom – so se zahvalili. Zaradi zaščite otroka drugih informacij o deklici ne želijo dajati in prosijo za razumevanje, je sporočil dekličin svak Faysal H. W.

Deklici je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) po sklepu vlade izdalo dovoljenje za začasno prebivanje za dobo petih let. Obenem ministrstvo presoja tudi prošnjo za združitev družine, ki jo je starejša sestra vložila leta 2013. Po prvotnih zavrnitvah na MNZ in sodiščih je ponovno presojo prošnje ministrstvu letos januarja naložilo ustavno sodišče. Če bo prošnja uspela, kar bi se lahko zgodilo v naslednjih nekaj tednih, bo dekličino bivanje v Sloveniji vezano na bivanje sestre, ki ima tu stalno prebivališče.

Sestra in njen mož sta se v Slovenijo priselila leta 2010. Z Malte, kjer sta po begu pred vojno našla prvo zatočišče, sta prišla na povabilo naše države – v okviru uradnega programa evropske komisije za preselitev beguncev. me, ušk