Odgovorni do Hribarjevega izročila

Nova lastnica je Elen Kenda, ki je delala v hotelirstvu in je zdaj zaposlena v družinskem podjetju. »Res, gre za povsem družinski projekt, ki zame in druge člane družine predstavlja velik napor in zadovoljstvo obenem. Kupili smo stavbo, ki je izjemna po legi in nastanku. Uredili bomo stanovanjsko-počitniški objekt, kar je seveda skladno tudi z opredeljeno namembnostjo. Vesela sem, da nam je uspelo z nakupom zagotoviti tudi to, da bo stavba v ponos nam in Bledu, do zdaj žal ni bilo tako. Odgovornost do Hribarjevega izročila delimo z vsemi, ki bodo bedeli nad prenovo, in lahko zatrdim zgledno sodelovanje z blejsko občino in zavodom za varstvo dediščine,« je povedala Elen Kenda iz Medvod.

Vilo je prodajala Agencija RS za okolje, kjer so nam potrdili doseženo ceno s pogajanji 456.000 evrov. V stavbi je približno 200 kvadratnih metrov bivalne površine, ki pa ne ustrezajo današnjim bivalnim standardom. Ko se je pred leti izselila opazovalna limnološka postaja, je vila ostala prazna in neizkoriščena. Še prej je bila namenjena počitnikovanju državnih uradnikov, prihodnje leto pa bo svojo 80. obletnico očitno že dočakala prenovljena zunaj in znotraj. Objekt ima zaščiteno pročelje in notranje leseno stopnišče, nastal pa je po zamisli arhitekta Josipa Costaperarie. Žal originalni načrt ni ohranjen, vili Sončnici pa pripada okoli 1800 kvadratnih metrov zemljišč. Za ponazoritev odnosa do te stavbe lahko služijo tudi smetnjaki na njenem zemljišču. V njih zbirajo smeti, ki jih pripeljejo z Blejskega otoka!

V poduk lastnikom Riklijeve vile

Nova lastnica ima torej do vile slovitega ljubljanskega župana spoštljiv odnos, glede na finančni zalogaj nakupa in prenove pa jo poleg uporabnosti prenovljene stavbe, kjer so se dela že začela, navdušuje tudi občutek, da ene največjih blejskih sramot ne bo več. Nasprotno, na primer, od Riklijevega objekta v lasti znanega poslovneža Marka Omana. Ta neustavljivo propada in ko ga bo čas dobesedno pokončal, bo problem rešen sam po sebi. Vsi drugi poskusi, da bi stavbo obnovili, so do zdaj »končali v jezeru«.