V pogovoru o rekordnem skoku pa je dvakratni dobitnik olimpijske medalje iz Sočija 2014 ostal zvest svojemu siceršnjemu odnosu, da raje kot z besedami prepriča z dejanji na skakalnicah.

Med poletom imel tudi čas za užitek

"Zame to danes ni bilo samo teh 250 metrov, ampak jih je bilo še zgoraj 100, ki jih je bilo treba pospraviti, da dobim hitrost in naredim odličen skok. Videl sem, da sem v zraku nekaj višje kot v prejšnjih skokih in zavzel sem dober položaj ter čakal, kaj bo. Imel sem celo nekaj časa, da uživam, potem pa sem se moral pripraviti na pristanek," je skok opisal tekmovalec iz Dolenje vasi.

Tokrat Prevc pred rekordom ni imel opravka le z velikansko napravo, ampak tudi z izzivom Norvežana Andersa Fannemela, s katerim sta blestela že na treningih in bila po prvi seriji edina resna kandidata za današnjo zmago. Prevc zato ni bil osredotočen le na svoj skok, ampak tudi na boj z Norvežanom, ki je neposredno pred njim pristal pri 238,5 metra: "Priprava na skok je bila skupek vsega. Vedel sem, da je dobro skočil, zato sem se moral še bolj zbrati in potruditi za svoj nastop."

V nedeljo bo imel Prevc, ki je že v petek z 245,5 metra dolgim skokom postavil nov slovenski rekord, na generalki pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Falunu še eno priložnost za odlično uvrstitev in dobre skoke. "Moja želja je seveda nadaljevati z dobrimi predstavami. A v prvi vrsti se moram osredotočiti na tehniko, brez tega si lahko hitro na 170 ali 180 metrih in res moram ostati zbran."

Osem tekem pred koncem prevzel vodstvo v skupnem seštevku, a o tem ne razmišlja

Po zmagi in rekordu pa je Prevc odprl še druga poglavja skakalne sezone 2014/15. Osem tekem pred koncem sezone, na sporedu sta tudi še dve ekipni tekmi, a tudi tri tekme v poletih, je prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Avstrijec Stefan Kraft, ki ga v Vikersundu ni, zdaj za slovenskim asom zaostaja 48 točk, v seštevku poletov pa si Prevc deli prvo mesto z Nemcem Severinom Freundom. Na ta način se slovenskemu skakanju prvič po letu 1998 in Primožu Peterki ponuja priložnost za zmago v skupnem seštevku sezone.

Prevc pravi, da o tem še ne razmišlja. "Želje za nadaljevanje sezone so enake, kot za nedeljo - ostati zbran in nadaljevati z dobrimi skoki. Potem bomo videli, kako se bo sezona iztekla."

Od Panice ne ve, kaj lahko pričakuje

Finale bo v Planici, kjer na prvi tekmi na prenovljeni letalnici pričakujejo izjemno vzdušje, slovenski prireditelji pa napovedujejo, da so v dobrih pogojih tudi v dolini pod Poncami možni skoki dolgi 250 metrov. "Tam ni še nihče skočil in res ne vem, kaj še lahko pričakujem," pa mesec pred planiškim praznikom še pravi Prevc.

Dvaindvajsetletni skakalec kranjskega Triglava je bil po nastopu deležen čestitk in pohval domačih in tujih skakalcev, med prvimi pa sta mu čestitala tudi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik države Borut Pahor, ki je v tvitu dosežek označil kot zvezdni polet.