Drugo mesto je osvojil Norvežan Anders Fannemel (236, 238 m), ki je za Prevcem zaostal 14,4 točke, japonski veteran Noriaki Kasai (218,5, 225 m) je bil tretji.

Prevc, prvi slovenski svetovni rekorder po Jožetu Šlibarju in letu 1961, je z drugo letošnjo in skupno svojo peto zmago v karieri prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih. Dvakratni dobitnik olimpijske medalje iz Sočija 2014 ima zdaj 1250 točk, doslej vodilni Avstrijec Stefan Kraft zaostaja za 42. "Res je bilo fantastično. Še vedno sem poln adrenalina. Pred sabo sem videl polet Andresa Fannemela in si rekel, ta izziv moram sprejeti," je takoj po tekmi za Fis povedal Prevc. Priznanje mu je izrekel tudi tekmec Severin Freund: "To je noro. Ni veliko ljudi na svetu, ki so verjeli, da je možno leteti 250 metrov."

Dvaindvajsetletni Prevc, Fannemel in Kasai so vodili že po prvem skoku. Predvsem Fannemel, ki je dobro formo z najdaljšim skokom dneva potrdil že v petek, je bil resen izzivalec za Prevca. Njegovih 238,5 metra dolg polet pa je bil resen izziv za skakalca kranjskega Triglava. A skakalec iz Dolenje vasi je odgovoril na najboljši možen način in za 3,5 metra izboljšal svetovni rekord, ki ga je leta 2011 na isti napravi dosegel Norvežan Johan Remen Evensen in se za večno vpisal v zgodovino smučarskih poletov. Bučno je rekord slavilo tudi občinstvo na stadionu pod letalnico Monsterbakken.

Janusa rekord ni zanimal

"Vesel sem tega zgodovinskega trenutka in v tem je treba uživati. Rad bi čestital celemu timu, ki dela s Petrom. Danes me rekord ni prav posebej zanimal, kar se morda čudno sliši, a že včeraj je Peter napovedal, da bi lahko skočil pet metrov dlje, danes so bili pogoji odlični in res odličen skok, ki bo šel v anale. To je to," je po rekordu povedal slovenski trener Goran Janus, ki pravi, da ne glede na rekord in prvo mesto v obeh seštevkih svetovnega pokala zdaj ne želi ničesar napovedovati: "Moramo ostati na realnih tleh. Jutri je nova tekma in nanjo se moramo pripraviti."

V finalu so nastopili še trije Slovenci. Jurij Tepeš je poletel 194,5 in 206 metrov ter osvojil 14. mesto. Nejc Dežman je pristal pri 188 in 209 metrih ter bil 17., Anže Semenič, ki je v prvi seriji preletel 216 metrov in postal 31. Slovenec, ki je skočil več kot 200 metrov, je bil po nekoliko slabšem drugem skoku (165,5 m) 26.

Že v prvi seriji so s ponesrečenimi skoki izpadli Tomaž Naglič, Jernej Damjan in Robert Kranjec, ki so osvojili 38., 39. in 40. mesto.

V nedeljo bo v Vikersundu še ena tekma, ki bo tudi generalka pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Falunu.

Prevc zavzel tudi twitter

Izjemen polet in nov svetovni rekord Petra Prevca je na twitterju sprožil pravi val navdušenja in zanimivih komentarjev. Janez Potočnik in Igor E. Bergant sta denimo poudarila, da so Slovenci izumili smučarske polete in zdaj v njih tudi kraljujejo.

"Medtem ko Wikipedija še ugotavlja, kdo je bil prvi človek, ki je letel, mi to že vemo - Slovenec. Čestitke," je zapisal nekdanji slovenski evropski komisar.

"Bravo PP! Slovenci so izumili smučarske polete, Slovenci so jih izpilili, Slovenci vladajo v smučarskih poleti. @peterprevc vlada svetu!#250," je zapisal priznani novinar.

Prevc je bil v zgolj eni uri po rekordnem poletu na twitterju omenjen v preko 1000 objavah, med njimi je seveda največ čestitk in občudovanja z vseh koncev sveta, manjkalo pa ni niti zanimivih in smešnih komentarjev. Zbrali smo jih nekaj:

"Na sedežu podjetja Red Bull imajo krizni sestanek. Tema: Peter Prevc. #kdomujedalkrila."

"Da damo 250 metrov od @peterprevc v perspektivo. Četrt kilometra. Ali dvakrat toliko, kolikor sem jaz v življenju pretekel."

"Prevc je hotel ljubici skočit v objem za Valentinovo, kdo bi mu zameril!?"

"Kdo potrebuje Valentinovo, če imaš Petra Prevca, ki ti ogreje srce."

"Mišica je postala skala!!!!"

"Poglej v nebo. Kaj je to? Ptica? Letalo? Ne, to je @peterprevc!!!"

"Dajmo se zgledovati po izjemnih. @peterprevc brez velikih besed, z ogromno znanja in treninga do najboljšega na svetu. Respect."

"@peterprevc je resno jemal mamo, ko je rekla, da naj skoči v trgovino po kruh. #250."

"@peterprevc je na #elan smučeh postavil nov svetovni rekord, mi bi pa družbo prodali tujcem. A smo čisto normalni?"

"Prevc Airlines 250 @peterprevc #peromisica."

''A Prevc je pa ptič za pusta?! :) #bravo''