Od leta 1993 do danes je v Sloveniji osnovni tečaj za someljeja uspešno zaključilo kar 761 kandidatov. Na štirih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 113 kandidatov, v letu 2009 pa je prvih 27 zaključilo tudi tretjo stopnjo. Skupaj z novimi so v društvu Sommelier Slovenije na obeh tečajih usposobili 50 someljejev tretje stopnje.

Tečaj je lansko leto potekal v Restavraciji JB v Ljubljani, kjer so kandidati pridobivali znanje na 17 delavnicah – skupno je tečaj trajal 71 ur. »Najprej so strokovnjaki za posamezna področja živil in jedi podajali teoretična znanja. Priznani somelje Sergij Cesar je predstavil posebno metodologijo ugotavljanja in ocenjevanja arom, okusov in ostalih lastnosti jedi. Te lastnosti so poskušali povezati s podobnimi pri različnih vinih. Doseženo soglasje ali 'poroka' med jedjo in vinom mora namreč dati novo dimenzijo občutkov na še višjem nivoju,« je povedal predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja in dodal, da je k visokemu nivoju tečaja pripomogla tudi strokovna pomoč kuharskega mojstra Janeza Bratovža z njegovo ekipo, ki je po podelitvi pripravila tudi svečano večerjo z vrhunskimi osmimi hodi.

Strokovna ekipa, ki je skrbela za pripravo in izvedbo tečaja je posvetila posebno pozornost slovenski kulinariki, tipičnim jedem ter slovenskim vinom. S tem naj bi pokazali na možnosti, ki jih imamo v domačem okolju ter kandidate oborožili z znanjem, kako odgovoriti na tržne izzive ter povečati slovensko konkurenčnost in prepoznavnost na najvišjem nivoju.

Pred svečano podelitvijo diplom je Peršolja poudaril, da naziv someljeja tretje stopnje poleg veselja prinaša tudi večjo obvezo za strokovno delo, stalno nadgrajevanje znanja in vzoren nivo obnašanja. Podpredsednik društva Davorin Škarabot pa je predstavil pomen pridobljenih znanj za uveljavljanje naših someljejev in slovenskih eno-gastronomskih posebnosti tudi na mednarodnem trgu.

Novi someljeji tretje stopnje so: David Alaimo, Rok Bohinc, Nina Bratovž, Valentin Bufolin, Katarina Colnar, Igor Debevec, Debora von Kastelmur, Bogdan Deželak, Martin Gruzovin, Lili Jarc, Martin Krapež, Sebastjan Mavrič, Franci Opara, Sašo Pejić, Primož Repnik, Gregor Repovž, Marjan Smrtnik, Sandra Štrucelj, Otmar Šturm, Dragan Trivić, Marko Uran, Bogdan Valentinčič in Irena Žvokelj.