Vaša ekipa je bila pred novim letom v zelo dobri formi. Ali ji je dolg premor bolj koristil ali škodil?

Odgovor na to vprašanje bomo dobili jutri v Veszpremu. Med premorom smo dobro trenirali, a sočasno ne smemo zanemariti dejstva, da smo bili zaradi obveznosti reprezentantov v popolni zasedbi le en teden. So pa na prijateljskih tekmah drugi igralci dobili več priložnosti za igro in dokazovanje. Upam, da je naša trenutna forma že sedaj na takšni ravni, kot je bila pred premorom, in da bomo že jutri na Madžarskem pokazali všečno in dobro igro.

Na sredini ligaški generalki v Ivančni Gorici je vaša ekipa premagala Sviš kar z 21 zadetki razlike (44:23).

Z vsem spoštovanjem do Sviša, a niti klub niti tekma nista primerljiva z Veszpremom. Zato ni pravo merilo za Evropo, sem pa bil vseeno zadovoljen s pristopom igralcem in načinom, kako so odigrali tekmo, predvsem v prvem polčasu. Fantje so jo vzeli zelo resno, prav to pa je pristop, ki si ga želim in pri katerem vedno vztrajam. To pomeni, da se določeni premiki v glavah igralcev že dogajajo – tudi proti vsaj na papirju slabšim nasprotnikom.

A proti Veszpremu bo potrebno več kot le premik v glavah.

Veszprem je močnejši od nas in absolutni favorit, saj gre za enega najresnejših kandidatov za naslov prvaka Evrope. Da bi se lahko vsaj nadejali čemur koli na Madžarskem, je osnovni pogoj naša super obramba. Če bo na pravi ravni, bi lahko izkoristili še en naš adut – hitrost, hitro igro in hitre prehode v (pol)protinapad, s katerimi bi lahko dosegali lahke zadetke. Veszpremova obramba je med najboljšimi, najmočnejšimi, najtrdnejšimi in najvišjimi v Evropi. Na postavljeno madžarsko obrambo je zelo težko igrati, zato moramo izkoristiti svoje adute, če želimo iztržiti ugoden izid.

Je lahko rezultatska neobremenjenost eden adutov, saj je vaša ekipa že brez možnosti za osmino finala?

Če bi razmišljali v tej smeri, bi v Veszprem odšli z mladinci. Tudi če osvojimo točko ali celo dve, sicer ne bomo spremenili stanja na lestvici, a tam lahko veliko (pri)dobimo. V Veszprem gremo po dodatno izkušnjo, za katero se nadejam, da bo pozitivna. Madžari bi z zmago proti nam dokončno potrdili prvo mesto v skupini, zato bodo šli – tako kot sicer igrajo tudi na vseh tekmah – na polno, kar je tudi moja rokometna filozofija. Pri njih ne bo podcenjevanja, prav tako ne bo podcenjevanja pri igralcih, ki so nekoč nosili celjski dres: Alilović, Sulić, Terzić, Lekai in Marguč.

Po poškodbi dlančne kosti, zaradi katere naj bi bil odsoten kar osem tednov, se predčasno vrača organizator igre Miha Zarabec.

Proti Svišu je že bil v zapisniku, a ni igral. Zdravniška služba mu je prižgala zeleno luč, na treningih pa že dela na polno. Je maksimalno motiviran in želim si, da bi se čim prej vrnil v tekmovalni ritem. Tveganje z njegovim igranjem? To je pač takšna poškodba, ki se lahko zgodi ali ponovi kadar koli. Glede na njegovo odlično igro proti Veszpremu v Celju se Madžari verjetno pripravljajo tudi nanj. Miha bo jutri igral, a se še nisem dokončno odločil, koliko. Pred dnevi je tudi Ivan Slišković začutil bolečino v nadkolenski mišici, a upam, da bo tako, kot je prišla, tudi izginila. V preteklih dneh se je v naših vrstah naselila tudi viroza. Začelo se je s Sliškovićem, nadaljevalo z Jancem, a upam, da se ne bo prenašala še naprej.

V naslednji sezoni ne boste več imeli Kasala, Skoka, Miklavčiča, verjetno tudi ne Sliškovića in Pešića...

Dogaja se tisto, kar sem slutil že pred začetkom sezone. Da bomo nekatere igralce dvignili še na višjo kakovostno raven, da jih bodo potem opazili tudi drugi klubi, jih spremljali in želeli imeti. To se je dogajalo, se dogaja in se bo vedno dogajalo. Plus je to, da tudi drugi opazijo naše kakovostno delo, minus pa to, da bi si kot trener želel imeti vsaj 90 odstotkov ekipe skupaj dve, tri, štiri leta, da bi lahko nekaj dosegli. Če se malce pošalim: z dobrim trenerskim delom škodiš samemu sebi, saj ti drugi klubi odpeljejo večino najboljših. Vseeno upam, da bo tudi v Celju v bližnji prihodnosti napočil čas, da bomo lahko ekipo, ki jo bomo sami ustvarili, zadržali in nadgradili.

Ali boste imeli v novi sezoni igralski kader, ki bo vsaj na ravni letošnjega?

Pripravljen že imamo tudi načrt B, saj se aktivno pogovarjamo z nekaterimi igralci, ki naj bi bili dostojne zamenjave za nekatere odhajajoče. Če se nam bo uspelo dogovoriti z njimi, bomo vsaj približno na sedanji ravni, sčasoma pa bi to raven lahko še nadgradili. Verjamem, da bodo prišleki znova opozorili nase, v Celju naredili korak ali dva naprej v svojem igralskem razvoju, potem pa bo seveda spet prišel tisti scenarij, ki mi sicer ni všeč, a je neizbežen – odšli bodo v večje in bogatejše klube. Okrepitve? Ni skrivnost, da iščemo vratarja ter levega in desnega zunanjega igralca. Vsa druga igralna mesta imamo zapolnjena in podpisane pogodbe z igralci.