Nikoli v izjemno bogati in trofejni karieri Tini Maze ni uspelo, da bi osvojila slalomsko kolajno na velikem tekmovanju. Glede na njene uspehe na tekmah svetovnega pokala je ta podatek presenetljiv. Še posebej, ker je v nekaterih sezonah v najbolj zaviti disciplini alpskega smučanja blestela. Izkupiček je tudi posledica dejstva, da je Tini Maze ob koncu napornih prvenstev večkrat zmanjkalo energije za naskok na vrh.

Nobenega dvoma ni, da bo Črnjanka danes na startu izjemno motivirana. Zaveda se, da bo imela zadnjo priložnost, da uresniči svojo veliko željo po osvojitvi kolajne v slalomu. Po njej morda celo bolj kot ona sama hrepeni vodja ekipe Andrea Massi. Italijan nikoli ne pozabi povedati, da je slalom edina disciplina, v kateri ni nič naključnega. Je disciplina, ki zahteva največ treninga.

Slalomski nastop v kombinaciji je bil doslej najslabši od vseh njenih šestih. Ni bil usoden, saj je kljub temu Korošica postala svetovna prvakinja. Se je pa lahko od njega veliko naučila. Spoznala je slalomski teren, na katerem je včeraj potekal glavni trening. »Tina ima določeno prednost pred nekaterimi tekmicami, saj je tekmovala v kombinaciji in posledično dobro spoznala teren. Prepričala se je, da se bo morala lotiti proge drugače že od začetka. Vsaka malenkost bo morala biti na svojem mestu, pripraviti se bomo morali od A do Ž. Če bo želela Tina doseči vrhunsko uvrstitev, bo morala smučati, kot je treba, od prve do zadnje sekunde,« opozarja vodja ekipe Andrea Massi. Po veleslalomski tekmi je zaupal težko nalogo, ki ga je čakala v nadaljevanju dneva: »V glavi imam pripravljen program, ki ga bom povedal na večerji. Natančno se bomo morali pogovoriti z Valeriem (Ghirardijem, op. p.) in Tino. Program bo krut. To pomeni, da bo morala dvigniti maksimalno moč do maksimuma.«

Massijev načrt je glede na vse okoliščine res zahteven. Tina Maze je namreč v zadnjem tednu večkrat dala vedeti, da ji zmanjkuje moči, posledično pa tudi energije. Veleslalomska tekma, na kateri je zasedla peto mesto, je namreč pokazala, da zgolj z željo po vrhunski uvrstitvi ne more nadoknaditi utrujenosti. Na takšen način lahko poseže po vrhunskih rezultatih, ne pa najvišjih. In če je zbrala še toliko moči, da je šla v utežarni prek sebe, je Tina Maze naredila velik korak proti svojemu novemu mejniku.

Andrea Massi je v nadaljevanju pogovora opozoril, da je peto veleslalomsko mesto vrhunski rezultat in da ga vsi v ekipi tako tudi jemljejo. »Slovenci si zaslužijo rezultate, ki jih dosega Tina Maze, in vso posledično evforijo. Na to svetovno prvenstvo smo prišli promovirat slovensko zastavo in to bomo počeli do konca prvenstva. Od Vancouvra do Sočija je tujina spoznavala Tino, ko je osvajala kopico kolajn na velikih tekmah. Slovenija ni tako majhna, kot kdo misli, in Tina je za državo največja reklama. Italija je sicer malo večja, toda vsi v ZDA so poznali Alberta Tombo, ko je 'raztural'. Mislim, da je treba inteligentno izkoristiti Tino Maze kot ambasadorko države, na kar smo zelo ponosni. Škoda, da tu ni kakšnega politika, predstavnika države, saj se mi ne zdi prav, da se vsi fotografirajo, ko pridejo kolajne v domovino,« meni Massi.

»Po eni strani sem vesela, da je konec vsega kravala okrog petih osvojenih kolajn. Nikoli jih nisem napovedala. Večkrat pa sem rekla, da se bom na vsako tekmo maksimalno pripravila. Načrt ostaja enak,« sporoča Tina Maze. »Koleno me sicer boli od kombinacije naprej. Imam slabši občutek na desni nogi. To me moti, a je del igre. Motivacije mi ne manjka. Verjamem, da bo na slalomu vse v redu,« je sklenila Korošica.

Ana Bucik je odkritje letošnje sezone v slovenskem taboru. Novogoričanka si bo letošnje svetovno prvenstvo gotovo zapomnila po sijajnem debiju na velikem tekmovanju, saj je bila v alpski kombinaciji enajsta. Visoko mesto si je priborila z odličnim slalomskim nastopom, na katerem je dosegla tretji čas in bila hitrejša od Tine Maze in Kathrin Zettel. Ana Bucik ima posledično sijajno priložnost, da neobremenjeno napade, saj na njej ne bo nobenega bremena. Od letos naprej bo drugače.

Favoritinja za osvojitev naslova svetovne prvakinje je le ena. Sliši na ime Mikaela Shiffrin. V preteklosti je bilo veliko ugibanj, kako se bo na velikih tekmah soočila s pritiskom. Njen odgovor je bil vselej šampionski, saj je aktualna svetovna in olimpijska prvakinja v svoji paradni disciplini. Poleg tega je domačinka, ki teren odlično pozna. Druga favoritinja je vodilna v slalomskem seštevku svetovnega pokala Frida Hansdotter, ki je imela v tej sezoni med vsemi slalomistkami najmanj vzponov in padcev. Sledi širši krog favoritk, med katerimi je tudi Tina Maze.