Leggeri je od januarja letos direktor Frontexa, agencije za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije. Naslednjih pet let bo glavni varuh meja Unije, organiziral bo zapiranje Evrope pred nezakonitimi pribežniki. Njegovo delo je vse prej kot spoštovano med borci za človekove pravice, saj Frontexove ljudi nič kaj prijazno označujejo za lovce na migrante.

Leggeri je kakopak drugačnega mnenja, zanj je Frontex glavni borec zoper trgovino z belim blagom. »Schengenski prostor varujemo pred kriminalci,« poudarja. Strinja se z oceno, da na poti v Evropo umre preveč ljudi. »Vendar kot direktor Frontexa nimam političnih pooblastil, temveč zgolj udejanjam odločitve politike,« se izgovarja.

Francoz Leggeri resda ni politik, temveč poklicni birokrat, ki se je v minulih dvajsetih letih skoraj neopazno povzpel med elito evropskih uradnikov, ki se ukvarjajo s področjem migracij. V svojem poklicu se je srečal s številnimi žalostnimi pribežniškimi usodami. Morda bi o kateri znal povedati zanimivo zgodbo med zasebnim klepetom. V službenem življenju pa novinarje namesto z jasno izraženimi stališči raje hrani s puhlicami, ugotavljajo novinarji časnika Die Zeit. Njegova retorika je tako sterilna kot njegova pisarna v varšavski centrali Frontexa. Odprta plastenka vode na pisalni mizi je bila edini osebni predmet v celotnem prostoru.