Sir Georg Solti31

György Stern se je rodil leta 1912 v Budimpešti. Genialni učenec Béle Bartóka, Lea Weinerja in Erna Dohnánya je začel svojo kariero po Evropi v času nacizma, prvič je dirigiral v Salzburgu, v noči, ko si je Nemčija priključila Avstrijo. Drugo svetovno vojno je preživel na begu, v Švici. Po vojni je bil dirigent ali umetniški vodja v operah in koncertnih hišah v Münchnu, Frankfurtu, Londonu, Chicagu… Prvo ploščo, Brahmsovo Sonato za violino št. 1, je posnel leta 1947, ko je na klavirju spremljal Georga Kulenkampffa. Sledilo je okoli 250 različnih plošč, med njimi 45 oper. Njegov najpomembnejši posnetek je Wagnerjeva tetralogija Nibelunški prstan, ki jo je kot dirigent posnel z dunajskimi filharmoniki v letih 1958 in 1965. Za to delo je leta 1965 dobil grammyja. Prvega grammyja je sicer osvojil že prej, leta 1963, kot dirigent, za izvedbo Verdijeve Aide, z orkestrom rimske opere. Večina Soltijevih grammyjev je bila kasneje povezana s čikaškim orkestrom, leta 1995, dve leti pred smrtjo, pa je dobil tudi najpomembnejšo nagrado, grammyja za življenjsko delo.

Alison Kraus 27

Alison Maria Krauss se je rodila leta 1971 v Illinoisu v družini nemškega emigranta. Violino se je začela učiti pri petih in kmalu, še v otroških letih, prešla na country viže. Osvojila je kopico nagrad za najbolj nadarjene mlade glasbenike, svoj prvi album Different Strokes, na katerem je pela in igrala gosli, pa je posnela že pri štirinajstih. Skupaj je izdala sedemnajst plošč. Prvega grammyja je dobila leta 1991 za album I've Got That Old Feeling, zadnjega leta 2012 za Paper Airplane. Pri nas so najbolj znani njeni dueti z Robertom Plantom iz leta 2007.

Quincy Jones 27

Enainosemdesetletnega Quincyja Delighta Jonesa ml. so za grammyje nominirali kar devetinsedemdesetkrat. Za seboj ima res širok spekter dejavnosti: producent, dirigent, aranžer, skladatelj, glasbenik oziroma multiinstrumentalist, televizijski in filmski producent, menedžer… Prvega grammyja je dobil leta 1964 za priredbo klasike I Can't Stop Loving You, v izvedbi orkestra Counta Basieja, zadnjega leta 2002 za glasbeno biografijo Q: The Autobiography of Quincy Jones. Quincy je podpisal veliko filmske glasbe in bil nominiran za sedem oskarjev. Dobil ni nobenega.

Pierre Boulez 26

Devetdesetletni francoski skladatelj je ravno letos ob Bee Gees, Flacu Jimenezu, Georgeu Harrisonu in Buddyju Guyu dobil grammyja za življenjsko delo. Boulez je sicer sodobni, avantgardni dirigent, pianist in pisec iz Montbrisona, ki je skoraj postal matematik, potem pa se je odločil za študij na pariškem glasbenem konservatoriju. Pot je šla potem samo navzgor, vodil je praktično vse najpomembnejše svetovne orkestre, leta 1968 hkrati tako newyorške filharmonike kot BBC-jev simfonični orkester. Prvega grammyja je dobil leta 1967 za izvedbo opere Wozzeck Albana Berga.

Vladimir Horowitz 25

Ruski skladatelj in eden najboljših pianistov vseh časov, rojen v Ukrajini (1903–1989), se je med dobitnike grammyjev prvič zapisal leta 1962 s ploščo Columbia Records Presents Vladimir Horowitz (igral je Lizsta, Chopina, Schumanna in Rahmaninova). Zgodovina: leta 1925 je prvič nastopil izven Sovjetske zveze, v Berlinu, sledili so nastopi po vsej Evropi. Leta 1926 je posnel prvo gramofonsko ploščo, leta 1940 pa je odšel v ZDA. Zanimivo je, da je dobil za svoje klavirske koncerte nekaj grammyjev tudi po svoji smrti (1990, 1992 in 1997).

Stevie Wonder 22

Slepi umetnik je začel svoj pohod med dobitnike grammyjev leta 1973, ko je dobil kar štiri zlate gramofone za uspešnici Superstition in You are the Sunshine Of My Life ter album Innervisions. Zadnjega je pobral leta 2006, ko sta v duetu zapela skupaj s Tonyjem Bennettom. Štiriinšestdesetletni pevec je znan kot eden najuspešnejših otroških glasbenikov, prvič je zapel pri enajstih letih, pri trinajstih je že imel veliko uspešnico Fingertips Part 1 & 2. Leta 1996 je dobil grammyja za življenjsko delo.

Chick Corea 22

Eden najpomembnejših še živečih jazzovskih glasbenikov, pianist in skladatelj Chick Corea (1941), se je v zgodovino sodobne glasbe zapisal najprej kot del benda Milesa Davisa, v sedemdesetih pa je ustanovil ansambel Return to Forever in leta 1975 z njim (Stanley Clarke, Al DiMeola, Lenny White) osvojil svojega prvega grammyja za ploščo No Mystery. Zadnje tovrstno odlikovanje je prišlo leta 2012, ko sta na plošči Hot House zaigrala z Garyjem Burtonom. Mimogrede, ob mnogih glasbenih nagradah je Chick Corea od leta 2010 častni član Norveške univerze za znanost in tehnologijo (NTNU).

John Williams 22

Ameriški skladatelj, rojen leta 1932, je sicer napisal kar 45 koncertov, simfonij in drugih glasbenih del, a dejstvo je, da bo v zgodovini ostala le njegova filmska glasba. A na tem področju je Williams največji na svetu: osvojil je pet oskarjev (nominirali so ga 49-krat) za skladbe ali filmsko glasbo: Goslač na strehi (1971), Žrelo (1975), Vojna zvezd (1977), E.T., Schindlerjev seznam. Prvega grammyja je dobil za Žrelo, zadnjega letos za Kradljivko knjig (nominirali so ga kar 65-krat). Sodeloval je z vsemi največjimi – z Altmanom, Hitchcockom, Spielbergom…

U2 22

Irski kvartet predstavlja edino rock zasedbo med najpogostejšimi dobitniki grammyjev. Prvi nagradi so dobili leta 1987 za album The Joshua Tree, zadnjega, pravzaprav zadnje štiri, pa deset let nazaj za ploščo How To Dismantle An Atomic Bomb in za skladbi z albuma. Bono, The Edge, Adam Clayton in Larry Mullen ml. so na sceni že od leta 1976, ko so jezdili na valu pank glasbe, z leti so se prilagajali trgu in ob (dobro plačani) muziki počeli še mnoge druge stvari. Skupaj so doslej prejeli 90 bolj ali manj pomembnih nagrad, od dveh zlatih globusov do sprejetja v Rock and Roll Hall of Fame.

Kanye West 21

Kanye Omari West je najmlajši na današnji lestvici (rojen leta 1977) in ima še nekaj časa, da nabere nove nominacije. Možnosti je veliko: Kanye je reper, pevec, tekstopisec, producent, režiser glasbenih spotov in filmski režiser, in za vsak slučaj še modni oblikovalec. Prve tri grammyje je dobil leta 2004, ko je posnel najboljši rap album The College Dropout in najboljšo rap skladbo Jesus Walks. Njegova je bila tisto leto tudi najboljša R&B skladba You Don't Know My Name, ki jo je pela Alicia Keys. Zadnje tri grammyje je dobil leta 2012.