Izvršilec oporoke, kar bo verjetno prijatelj ali sorodnik, bo lahko na spletni strani objavil novico o smrti, arhiviral objavljeno ter odgovarjal na prošnje za prijateljstvo ali dodajal nove objave.

Doslej je Facebook po prejemu obvestila o smrti uporabnika račun zamrznil. To pomeni, da je bil račun še naprej na voljo za oglede, vendar pa ni smel nihče ničesar spreminjati. A sorodniki pokojnih uporabnikov so medij zasuli s prošnjami, naj jim dovoli objave obvestil o smrti, ali druge posege v pokojnikovo stran, in podjetje se je odzvalo.

Po smrti želijo, da komunikacija ostane zasebna

Anketa, ki jo je januarja izvedlo podjetje za tržne raziskave Zogby, je ugotovila, da si 71 odstotkov Američanov želi, naj njihova spletna komunikacija po smrti ostane zasebna, razen če lahko vnaprej privolijo v spremembe. Kar 43 odstotkov pa jih je odgovorilo, naj se po smrti vsebine povsem izbrišejo.

Uporabniki Facebooka lahko sedaj v razdelku nastavitve določijo kontaktno osebo za dediščino ali zahtevajo, da se račun po smrti povsem izbriše. Sorodniki ali prijatelji lahko podjetje o smrti obvestijo preko posebnega elektronskega obrazca v centru za pomoč. Facebook bo informacijo preveril in potrdil, nato pa obvestil izvršitelja oporoke.