Kot razjarjen bik se je pognala z veleslalomskega starta Anna Fenninger. Avstrijka je na prizorišču v izvrstni formi. To je dokazala z osvojitvijo zlate in srebrne kolajne v hitrih disciplinah, včeraj pa je vse skupaj nadgradila še s prepričljivo veleslalomsko zmago. Svojo prvo na velikih tekmovanjih, potem ko je bila pred dvema letoma v Schladmingu tretja, lani na olimpijskih igrah v Sočiju pa druga. Anna Fenninger je osvojila že svojo tretjo kolajno v Beaver Creeku, drugo zlato ter se po uspešnosti izenačila s Tino Maze. Srebrno kolajno je s sijajnim drugim nastopom osvojila Viktoria Rebensburg (po prvi progi je bila enajsta), bronasto kolajno pa je osvojila Švedinja Jessica Lindell-Vikarby.

Včeraj se ni končal zgolj niz Tine Maze po osvajanju kolajn v Beaver Creeku, temveč je Črnjanka po petih zaporednih osvojenih veleslalomskih kolajnah prvič po letu 2009 v bazični disciplini alpskega smučanja ostala brez nje. Bila je peta, kar je pomenilo, da ni postala prva alpska smučarka v zgodovini, ki bi v eni disciplini osvojila kolajno na štirih zaporednih svetovnih prvenstvih. »Že na prvi progi sem naredila preveč napak. Ves čas sem se popravljala. Bilo je zelo zahtevno. V drugo se mi je poznala utrujenost, zgolj želja pa je bila premalo za nov uspeh,« je svoj nastop prvič brez nasmeška po koncu tekmovanja komentirala Tina Maze.

Valerio Ghirardi je bil velik srečnež pri žrebanju postavljalcev na generalki pred SP v Beaver Creeku. Njegova postavitev kombinacijskega slaloma je pri Tini Maze obrodila sadove. Italijan je postavil tudi prvo veleslalomsko progo. Postavitev je bila ritmična, imela pa je večjo past, in sicer že v zgornjem delu proge, po približno 18 sekundah. Vanjo sta se ujeli dve izmed favoritk za odličje. Najprej Ana Maria Brem, vodilna veleslalomistka svetovnega pokala in prepričljivo najhitrejša Avstrijka na treningih, potem pa Švicarka Lara Gut. Tina Maze je dosegla četrti čas. Za največje presenečenje na prvi progi sta poskrbeli Avstrijka Michaela Kirchgasser z drugim časom in Marta Bassino z osmim. Najstnica bo ta mesec dopolnila šele 19 let. Dokazala je sicer znano dejstvo, da imajo Italijani v ozadju veliko diamantov, ki jih bodo morali v naslednjih letih še izbrusiti. Na drugi progi je Marta Bassino z odstopom plačala davek neizkušenosti.

Preostala trojica slovenskih alpskih smučark se je uvrstila na drugo progo. Toda Ani Drev, Katarini Lavtar in Ilki Štuhec se ni uspelo uvrstiti med najboljših 15, kar je bil cilj. »Nisem najbolj zadovoljna, naredila sem nekaj nepotrebnih napak. Nekaj veleslalomskih odsekov pa sem odpeljala zelo dobro. Kako bi ocenila nastope na svetovnem prvenstvu? Na smuku in superveleslalomu sem si obetala več, v kombinaciji in veleslalomu pa sem smučala bolje,« je svoje nastope v Beaver Creeku ocenila Ilka Štuhec, ki je bila najboljša v alpski kombinaciji, kjer je bila sedma. »Dala sem vse od sebe. Ravninski deli se mi niso posrečili, na strminah pa mi je šlo bolje,« je povedala Katarina Lavtar. »Svetovno prvenstvo se mi ni izšlo po načrtih,« je sklenila Ana Drev.

Veleslalom za ženske: 1. Fenninger (Avs) 2:19,16, 2. Rebensburg (Nem) + 1,40, 3. Lindell-Vikarby (Šve) + 1,49, 4. Weirather (Lie) + 1,55, 5. Maze + 1,74, 21. Lavtar + 3,83, 24. Drev + 4,18, 25. Štuhec (vse Slo) + 4,39.