»Z eno zgrešeno tarčo bi v tej disciplini še lahko upal na kaj več, dve zgrešeni tarči in dve minuti pribitka pa sta že preveč,« je na srž biatlona, ko gre pri zgrešenih tarčah za milimetre odstopanja, po uvodni tekmi svetovnega pokala na Holmenkollnu brez velikega razočaranja v glasu znova opozoril Jakov Fak. Na starodobni dvajsetki s četrtim mestom ni nadaljeval zmagovalnega niza iz češkega Novega Mesta, a je predvsem v smučini kot najhitrejši tekač dneva dokazal, da ohranja zmagovito raven pripravljenosti. Po zaslugi popolnega streljanja so bili na stopničkah Francoz Martin Fourcade, Rus Evgenij Garaničev in Ukrajinec Sergej Semenov.

Pri obeh zgrešenih tarčah je šlo za drobne napake, je opozoril trener Uroš Velepec, saj sta zgrešena naboja pristala tik ob robu tarče. »Biatlon je tako krut in po svoje zanimiv prav zaradi tega, ker je treba tako v teku kot v streljanju narediti vse odlično. Če ni narejeno tako, ni mogoče zmagati,« je Fak še enkrat znova opozoril. Na njemu tako ljubem prizorišču je bil v prijetnih, a izredno zahtevnih spomladanskih razmerah najhitrejši v smučini. »Še v sredo sem se znova slabo počutil, a danes je bilo mnogo bolje. Ta dnevna forma ima kar velik vpliv,« pripomni brez evforije, zadovoljen, da je vseh dvajset kilometrov pretekel v enakomerni dinamiki. Ob tem se je videlo, da se je s starta pognal kot iz topa. »Nisem imel občutka, da bi v začetku pretiraval. V zadnji petini sem se primerjal z Švicarjem Wegerjem, ki velja za zelo hitrega tekača. Zadnje štiri kilometre sem bil hitrejši skoraj za pol minute,« s pozitivnimi poudarki razloži podrobnosti nastopa.

Razlike na maratonski starodobni razdalji so bile zelo očitne. Le Martin Fourcade, ki je po mesecu dni znova na vrhu zmagovalnih stopničk s šesto zmago v sezoni in znova povečano prednostjo v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bil v smučini še dokaj enakovreden (zaostanek sedem sekund). Rusa Šipulin in Garaničev sta zaostala 45 sekund in več. Klemen Bauer (34. tekač dneva) je že zaostal poltretjo minuto, Rok Tršan pa skoraj pet, a z osmimi oziroma šestimi zgrešenimi tarčami nista imela nikakršne možnosti za vidnejši dosežek.

Ob tem je na svojem najljubšem prizorišču, kjer ga fascinirajo idilični sončni vzhodi in zahodi ter pogled na norveško prestolnico, po nizu novomeških zmag hitro našel mir in ravnovesje. »Po dnevih, ki prinesejo veliko veselja, zadovoljstva in tudi stresa, je bilo do te tekme že dovolj časa, da sem se umiril. Drugih posebnosti niti ni bilo. Trudim se uživati na tekmah. To je najboljši pristop. In to želim le čim dlje nadaljevati.« Po dnevu premora bo v soboto sprint, kjer brani lansko zmago in v nedeljo še tekma štafet.

Misli že uhajajo proti svetovnemu prvenstvu marca v Kontiolahtiju. Prav izjemno visoka raven tekaške pripravljenosti je tisto, kar Jakovu Faku v sedanjem obdobju vliva največ optimizma in samozavesti. »Veseli me, da je splošna raven zelo visoka in brez velikih nihanj. Sedaj ne morem vedeti, ali je trenutna forma že vrhunec pripravljenosti ali še ni. Tako niti ne vem, koliko časa bom še zdržal v tem stanju, mogoče ga bom še nadgradil. Še veliko dni je do takrat. Moja pozornost je usmerjena predvsem v to, da ostanem zdrav, saj s tem lahko naredim največ,« se zaveda najpomembnejšega. Mimogrede, na nasprotnem bregu amplitude tekaške pripravljenosti je še naprej bronasta olimpijka Teja Gregorin, ki je na petnajstki prav tako z dvema zgrešenima tarčama zasedla 25. mesto. Za zmagovalko, najhitrejšo v smučini Kaiso Makarainen, je zaostala tri minute (26. čas). Hitrejša v smučini je bila tudi Andreja Mali (22. čas), a je zgrešila šest tarč. Do slovesa najboljšega tekača med biatlonci pa Jakov Fak ni prišel naključno. Za njim ne dela le reprezentančna ekipa od trenerjev do serviserjev. V ozadju brez medijske izpostavljeni dela še ekipa od svetovalca Tomaša Kosa, trenerja za fizično pripravo Janija Grila do zdravnice Nade Kozjek.

Glede na bližino nordijskega svetovnega prvenstva v Falunu in večno uganko, koliko najboljši tekači med biatlonci veljajo v konkurenci specialistov, bi se v teh dneh lahko tudi pri najboljšem slovenskem biatloncu še bolj očitno utrnile misli, da bi veljalo poskusiti med tekači v elitni konkurenci. »Letos takih načrtov nimam. Svetovno prvenstvo bo zame v Kontiolahtiju. Mogoče pa kdaj v prihodnje. Zagotovo sedaj ne bom rekel ne. Želja preizkusiti se v teku obstaja,« pravi Fak, ki sicer za letošnje nordijsko prvenstvo nima izpolnjenih pogojev FIS z nastopom na tekmah nižje ravni.

Svetovni pokal v biatlonu na Holmenkollnu, moški, 20 km: 1. Fourcade (Fra) 51:26 (0), 2. Garaničev (Rus) + 0:14 (0), 3. Semenov (Ukr) + 0:48 (0), 4. Fak + 1:36 (2), 85. Bauer + 10:04 (8), 90. Tršan (vsi Slo) + 11:08 (6), ženske, 15 km: 1. Makarainen (Fin) 43:54 (0), 2. Domračeva (Blr) + 1:18 (1), 3. Vitkova (Češ) + 1:20 (0), 25. Gregorin + 5:28 (2), 70. Mali + 10:01 (6), 72. Eržen (vse Slo) + 10:14 (3).