»V življenju imam še veliko izzivov«

Svojo odstopno izjavo je podal predsedniku sveta javnega zavoda, nekdanjemu občinskemu svetniku Alojzu Ješetu (SLS). Ta nam je potrdil, da je prejel odstopno izjavo in bo sejo zavoda sklical prihodnji teden. Direktor v odstopu pa je tudi brez oklevanja pojasnil svojo odločitev: »Dovolj sem imel iger in igric, podtikanj ter nagajanj in sem odšel. Po zadnjih dogodkih sem govoril z županom Kranja Boštjanom Trilarjem in prišla sva do sklepa, da je tako najbolje. Na položaju bom sicer ostal do imenovanja novega direktorja, ker je to tudi odgovorno do zavoda, ki sem ga vodil. V življenju imam še veliko izzivov, mojega prostovoljnega dela in pripravljenosti pomagati sočloveku pa tudi nihče ne more izbrisati.«

Vojko Artač je tudi samostojni podjetnik za področje varstva pri delu. Tudi to so mu v preteklosti očitali, a je imel dolgo visoko podporo nekdanjega župana Mohorja Bogataja. V preteklosti je ob njegovem imenovanju prišlo tudi do zapletov zaradi pritožb protikandidata, a na koncu je Artač dejansko prišel in odšel skupaj z bivšim županom Kranja, ki mu prav te dni poteče trimesečni rok prejemanja nadomestila po končanem županskem mandatu.

V zavodu poteka revizija

Ko smo v sredo spraševali zaposlene o odstopu njihovega direktorja, uradno še niso vedeli nič. To pa tudi potrjuje, da odnosi znotraj gasilsko-reševalne službe in z direktorjem niso bili ravno vzorni. Okoli 50 poklicnih gasilcev ima tudi dve sindikalni organizaciji in med močne sindikaliste sodi organizator izleta v Bruselj Uroš Valič (brat Andreje Valič Zver in svak Milana Zvera), ki je kombi dobil brezplačno po odločitvi direktorja Artača, čeprav imajo v zavodu za to ustrezen pravilnik.

Kranjski gasilci sicer slovijo po usposobljenosti in strokovnosti, v zadnjem ducatu let pa so od ustanoviteljice, kranjske občine, prejeli več kot 13 milijonov evrov. Občina trenutno v javnem zavodu opravlja tudi revizijo, po sestanku sveta zavoda in sprejetem odstopu Artača pa bo na vrsti razpis za novega direktorja.